Тризуб з білорусі, не лише сенсація

11:49, 16.08.2022
Тризуб з білорусі, не лише сенсація

Княжий знак полоцьких князів з печатки. (facebook.com/oleksandr.alfyorov)

Дуже багато друзів надіслали мені новину про знахідку під Мінськом денця глечика з тризубом. Білоруські археологи атрибутували цей знак сину Володимира святого та Рогніди – князю Ізяславу.

 

Вони і праві і не праві – тризуб Ізяслава, але не Ізяслава!

 

Внесу трохи ясності.

 

Ізяслав Володимирович - засновник полоцької гілки Рюриковичів, був полоцьким князем у 990-1001 році. Знак із денця має свою специфіку виконання і характерний для знаків дітей Володимира – Ярослава Мудрого та Мстислава. Тож, можна сказати, що це за стилістикою знак Ізяслава.

 

Але! За часів Ізяслава ми не знаємо клейм на денцях посуду із княжими знаками. А цей матеріал відомий тисячами знахідок! Перші клейма, з княжими знаками на посуді це 30-і роки 11 ст. з Києва із тризубом Ярослава Мудрого. Тобто на денці тризуб Ізяслава, але його зображення на денці могло з’явитись через кілька десятків років після його смерті!

 

Як таке може бути? А секрет простий. Полоцькі князі зберегли тризуб з перехрещеним середнім зубом без змін протягом кількох століть. Зокрема про це свідчить аналогічний знак, справді Ізяслава, вирізаний на обушку і знайдений у Мінську з датуванням кінцем 10 століття; і печатки з тим самим тризубом 12 століття.

 

Полоцькі князі спадкували без змін знак батьків протягом кількох поколінь. Тож, знак Ізяслава Володимировича успадкував його син Брячислав Ізяславич за правління якого (1003-1044 рр) і почали на денця посуду ставити клейма з княжими знаками. Тож, на денці знак саме Брячислава, який успадкував його від свого батька Ізяслава.

 

Начебто тонкощі, але вони потрібні. Так, наприклад, ми з вами дізнались, що Міністерство культури та інформаційної політики України розмістило до Дня Української Державності вигаданий тризуб на рекламних матеріалах. Або ж те, що на сокирі, яку нещодавно подарували до Національного музею історії України,  зображений фантастичний тризуб, що доводить, що експонат є сучасною підробкою.

 

Як кажуть, хтось ховається в дрібницях))