Формула експансії Кремля

15:14, 24.02.2022

Світ обурений  параноїдальними рішеннями В. Путіна та російської Держдуми стосовно визнання терористичних ОРДЛО  "незалежними державами" . Таким чином Кремль намагається легалізувати присутність власних військ на тимчасово окупованих територіях Донбасу . Та вже відкрито розпочав вторгнення у де - юре український регіон шляхом введення оснащеного додаткового війська . Стимулюючи масовані обстріли українських позицій , об'єктів інфраструктури із жертвами серед військових і мирного населення. Узурпатор разом із "яструбиним гніздом нафталінових старців" розтоптав мінські домовленості та інструментарій Нормандського формату.

 

Шантажем і погрозами вимагає від України визнати Крим російським, відмовитися від вступу в НАТО, демілітаризуватися, а Захід спонукає скасувати засадничу норму" відкритих дверей " Альянсу та відновити архітектуру колективної європейської безпеки  у параметрах 1997 року.

 

Ретроспектива російської історії засвідчує , що така поведінка путінської недоімперії є закономірною і має глибоке коріння. Постільки з початку становлення державності провідники Кремля у різному статусі всіляко вмонтовували у практику зовнішніх зносин та свідомість власних смердів загарбницьку формулу " Для Росії сусіди є або рабами , або ворогами ". Всі території , що протягом сторіч були приєднані до Московського улусу , царства Івана Грозного , імперій Петра 1 , Катерини 2 , В. Леніна , Й . Сталіна тощо , були украдені у інших , колонізовані , асимільовані і русифіковані. При цьому , на різних етапах агресивної експансії як прикриття використовувалися ідеологеми православ'я , панславізму , комунізму , а на сьогодні " руського міра ".

 

Таку формулу Узурпатор намагається тепер застосувати до України та інших країн. Бо маніакально зазіхає на світове панування так званого " третього Риму" . При цьому , маніпулятивно фальсифікує історію країн близького та далекого зарубіжжя. Позбавляючи їх права мати власну державність. Цинічно нав'язуючи наратив , що колишній СРСР  і  був Росією , у якої пограбували території після зникнення із мапи світу " імперії зла" . Водночас , істориками і науковцями РАН РФ просувається теорія  , що  " монголо-татарського іга " не існувало . Так як стосунки московитів і монголо- татар грунтувалися на торгівельно - економічних засадах і сприяли зближенню етносів  та розвитку унікальної культури феодальної доби. Є , дещо іронічні , припущення ( хоча як відомо , у кожному жарті є доля жарту ) , що подібна теорія згодом може бути використана В. Путіним для обгрунтування того , що Росія є правонаступником " Золотої орди " і претендує на території цієї колишньої імперії. У свій час  Узурпатор як очільник РФ , відвідував республіку Монголію. Не виключено , що через фальшиві звинувачення царя Олександра 2 за продаж у 1868 році Аляски США у користування начебто на 150 років,  В. Путін вимагатиме згодом повернути цей штат Росії ( серед невігласів - росіян таке постійно циркулює ).

 

 

Абсурдність таких імовірних домагань очевидна. Але чи не такими абсурдними є агресія Кремля відносно України ( та і претензії до всього пострадянського і постсоціалістичного простору ) , що колись була загарбана і колонізована російським царизмом , а потім окупована комуно - радянським режимом.

 

Тому у парадигмі України та партнерів колективного Заходу не повинно бути ілюзій стосовно особи В. Путіна і його агресивних намірів , що несуть загрозу існуванню світової цивілізації .

 

Очільники України зобов'язані оперативно артикулювати комплекс першочергових і невідкладних дій із відсічі  вже очевидної подальшої збройної експансії лжемесії  фальшивого " руського міра ".

 

Не відкидаючи остаточно політико - дипломатичні кроки , домогтися , щоб стратегічні партнери у стислі терміни задіяли комплекс болючих для Росії санкцій , продовжили надавати необхідну військово - технічну , фінансово - економічну та політико - дипломатичну допомогу. Та нарешті у відповідному форматі забезпечити Україні міжнародні юридично зобов'язуючі гарантії безпеки.

 

Українська громада повинна консолідуватися ,долучатися активно до заходів відсічі ворогу , проявляти постійну пильність і нетерпимість до панікерів та провокаторів  , а також  бути впевненою , що з нами Бог , а тому Україна вистоїть і переможе!

 

Василь Богдан

23.02.2022 р. м Київ