В Україні намагаються створити державне російське телебачення

00:16, 18.12.2021
В Україні намагаються створити державне російське телебачення. 
 
Парламентський комітет з прав людини 15 грудня ухвалив рішення включити в законопроєкт 4487 "Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб»" норми, які не мають стосунку до предмету цього проєкту і запускають мовлення на всю Україну державного російськомовного телеканалу.  
 
Відповідно до внесених комітетом поправок, російськомовний канал «Дом», створений для мовлення на окуповані території, має поширити мовлення на всю Україну, причому безкоштовно й тотально,  у складі так званої універсальної програмної послуги.
 
Законопроєкт 4487 стоїть у порядку денному пленарного засідання 16 грудня, тобто за лічені години. Це саме по собі суперечить закону про регламент Верховної Ради України, тим більше, що текст і порівняльна таблиця законопроєкту до другого читання станом на 7 годину 16 грудня на сайті парламенту відсутні.
 
Але найголовніше – такі дії влади  є замахом на підвалини української державності й демократії.
 
Україна – демократична держава, в якій давно нема й не має бути державного телебачення, за винятком іномовлення і парламентського каналу «Рада». Є суспільне мовлення і комерційні канали.
 
Повернення загальноукраїнського державного телебачення як рупора влади, а не суспільства, є неприйнятним.
 
Тим більше – телебачення російськомовного.
 
Відповідно до законів «Про телебачення і радіомовлення» та  «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою телебачення і радіомовлення є українська мова. Частка телепрограм українською мовою на будь-якому каналі, що транслюються всередині України, має становити не менше  75%, а деяких програм - 100%.
 
Запуск державного російськомовного телеканалу, обов’язкового для показу по всій Україні став би  не просто беззаконням, а актом прямої участі влади в російській гібридній війні проти України.
 
Ми закликаємо кожного народного депутата, який пам’ятає про свою присягу українському народові й обов’язок дотримуватися Конституції й законів України, незалежно від партійної приналежності - за жодних обставин не голосувати за цю авантюру!