Про мрії і фобії

07:10, 19.06.2017

У канцлера ФРН Гельмута Коля була велика мрія і величезний страх. Він хотів об'єднати Німеччину і позбутися в ній від турків.

Про мрію всі знають, а зараз про фобію. Після смерті Маргарет Тетчер британські архіви розкрили деталі їх розмов з новообраним у 1982 році німецьким канцлером. Коль поділився з британською прем'єр-міністеркою Тетчер планами позбутися половини німецьких турків, пообіцявши їм щедрі компенсації за від'їзд. Коль різко виступав проти Туреччини в ЄС, хоча на горизонті ще не було ні Ердогана, ні ісламістів. Але "біда" прийшла звідки не чекали.

Молодший син канцлера Петер закохався в туркеню Еліф Сйозен. Через 12 років одружився з нею і переїхав в Стамбул. Що тут такого - скажете ви? Звичайно, тому німці і перелякані. Мільйони турків навколо - бідний хлопчик не мав вибору. Поруч жодної арійської красуні, понаїхали південні мисливця за німецьким щастям.

Ось тільки ні фройлен Еліф Сйозен, ні її сім'я ніякого відношення до Німеччини не мали і жити там не збиралися. Випускниця престижного стамбульського Робер коледжу 1985 року виграла грант для навчання на математичному факультеті ... Массачусетського технологічного інституту в Бостоні. Ще раз: туркеня, дівчинка, математика, Массачусетс. Там же виявляється Петер Коль, у якого зносить башту від Еліф.

Роман починається в 1989-му, а через два роки Петер потрапляє в аварію в Італії і довгий час проводить в реанімації. Еліф весь час знаходиться з ним, але після одужання залишає німця і їде в Лондон. Починає кар'єру в банківському бізнесі.

Петер домагається свого призначення в Лондон і переїжджає до неї.

Туркеня їде в Стамбул. Петер Коль відкриває бізнес в Стамбулі.

Тільки після відставки Гельмута Коля в 1998-му з поста глави німецького уряду, Петер отримує схвалення сім'ї на шлюб. Але тепер в позу стає цілком сучасна турецька сім'я. Вони ставлять умову - батько нареченого особисто повинен просити руки Еліф у її батька.

У 2000-му році Гельмут Коль таємно прилітає в Стамбул рейсом з Франкфурта і виконує турецьку умову.

Не знаю, чи позбулася Німеччина від турків, але внучку покійного канцлера, який об'єднав Німеччину, звуть Лейла Сйозен-Коль.


Осман Пашаєв