Мільярди для тютюнових корпорацій: що не так із планами Зе-влади підвищити акцизи на цигарки

23.10.2024
Мільярди для тютюнових корпорацій: що не так із планами Зе-влади підвищити акцизи на цигарки

Законопроєктом №11090 уряд пропонує поступово підвищити ставки акцизу на тютюнові вироби.
 
В січні 2025 року податок зросте на 23%. У 2026—2028 роках — ще плюс по 5%.
 
Темпи збільшення акцизів встановлені з оглядом на мінімальний рівень, визначений Директивою 2011/64/ ЄС щодо гармонізації українського податкового законодавства з вимогами Євросоюзу. Акцизи на тютюнові вироби злетять, слідом за ними — ціни на сигарети. 
 
Урядовці божаться, що акцизний податок на тютюн принесе в казну швидкі гроші. Загальний обсяг надходжень від оподаткування тютюнових виробів становить приблизно 80 млрд грн.
 
За прогнозами Мінфіну, до 2029 року додаткові надходження до бюджету становитимуть понад 28 млрд грн. Наповнення держбюджету — то святе, але тут починаються деякі непорозуміння.
 
Незважаючи на те, що, як нагадує Європейська Бізнес Асоціація, в Польщі, Чехії та Угорщині ставки акцизу на тютюнові вироби, наприклад, встановлено в національних валютах, а наші урядовці «прив’язали» акциз не до гривні, а до євро.
 
Відповідно, на думку експертів Асоціації, результатом запровадження ставок акцизного податку в євро може стати зменшення обсягів легального виробництва й імпорту та додаткове зростання тіньового сектору, частка якого вже й так перевищує 25% ринку. 
 
«За минулий рік через контрабандні та контрафактні сигарети недоплата до бюджету становила близько 30 млрд грн», — нагадує Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу. 
 
По-друге, законопроєкт Мінфіну передбачає надання серйозної податкової пільги на так звані тютюновмісні вироби для електричного нагріву — ТВЕНи (стіки, айкоси).
 
Саме це питання буде найбільш пекучим при другому читанні. Адже уряд однією рукою вводить податки, а іншою — видає преференції на «тютюнку». 
 
З 2021 року в Україні діє однакова ставка податку на звичайні сигарети і на стіки до айкосів. У чинному кодексі мінімальні ставки зростали однаково, але, якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкт №11090, ставка для ТВЕНів «відстане» від цигарок і пільга зростатиме чотири роки поспіль, поки не сягне 25% від суми мінімального акцизу для сигарет. 
 
Податкове навантаження на цигарки зросте й сягне 2028 року 90 євро (на 1 тис. штук), а ставка акцизного податку на стіки до айкосів за три роки підвищиться тільки до 72 євро.
 
Це, безумовно, добре для Philip Morris, адже саме ця компанія домінує на ринку альтернативного курива. 
 
Нещодавно Філіп Морріс випустив реліз, що вперше в історії бренд IQOS приносить компанії більше чистого прибутку, ніж бренд Marlboro.
 
Адже нові технології стіків звужують конкурентне поле (тіньове виробництво як таке відсутнє). Плюс нижчі ставки акцизів на ТВЕНи в більшості країн ЄС теж дають маржу тютюнщикам. 
 
Стіки «менш шкідливі» — волають лобісти. І нагадують: диференціація відповідає європейським підходам, хоч на сьогодні розрив між акцизним оподаткуванням сигарет і ТВЕН у 20% мають лише Німеччина, Угорщина та Франція. Інші країни — до 50%.
 
Але ж євродирективу по акцизах на тютюн ухвалили в 2011 році, коли ніяких ТВЕНів не було! На сьогодні менша шкода ТВЕНів не доведена і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) рекомендує оподатковувати їх нарівні з сигаретами. 
 
Тим часом частка ТВЕНів на ринку динамічно зростає щороку. В Україні вона вже найвища в Європі — понад 20%. Тож не дивно, що тютюнові корпорації шалено вкладаються в просування пільги для ТВЕНів саме в Україні.
 
Юристи і GR-фахівці, навіть деякі хірурги-пульмунологи зі своїми «висновками» б’ються над впровадженням пільг. Поважні нардепи та профільні бізнесові асоціації — теж «за», бо «це детінізований сегмент, то давайте додатково стимулювати людей переходити на них, довгостроково це вигідно державі». 
 
Та чи так це насправді? Експерти вважають: тютюнових виробників влаштовує динаміка зростання частки ТВЕНів і без податкових пільг.
 
Адже маржа залишиться незмінною, тож вони просто покладуть цю податкову пільгу собі в кишені, а не переноситимуть нижчий акциз на нижчу ціну.
 
Старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай пише: «Я зробив власні розрахунки і думаю, що маємо рідкісний випадок, коли навіть антитютюнові активісти недооцінюють втрати для бюджету. Так, виходячи з припущень незмінної частки ринку ТВЕНів та курсу євро, ми подаруємо «Філіпу Моррісу» та іншим глобальним тютюновим корпораціям 18-20 млрд грн за чотири роки». 
 
Курс євро, очевидно, поміняється. Тож вартість цієї пільги буде значно більшою. І це в той самий час, коли ВР прийняла закон про підвищення податків та військового збору і попередила: чергове підвищення податків можливе за пів року. 
 
«Я дуже хочу подивитися на депутатів, які після підвищення військового збору проголосують за норму, що подарує 20-30 млрд грн протягом чотирьох­ років кільком тютюновим корпораціям», — додає пан Гайдай.