Науковці та ентузіасти створили відео, що допоможе у «мовних суперечках», фото

18:01, 16.10.2024
Науковці та ентузіасти створили відео, що допоможе у «мовних суперечках», фото

«Мовне питання» десятиліттями, якщо не століттями, гнітило Україну. (Фото: пресслужба проєкту “Мовне питання”:)

Відео наводить ряд переконливих історичних фактів та повноцінних аргументів, що пояснюють, чому варто й важливо перейти у спілкуванні на українську мову.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба проєкту “Мовне питання”:

 

Як так сталося, що мільйони українців не просто знають і говорять російською, але й щиро вважають її своєю рідною мовою, як русифікація так глибоко проникла в українські міста? Чому на одинадцятому році війни продовжують спілкуватись російською?

 

За останні роки мільйони свідомих українців перейшли на спілкування українською мовою, а багато хто навіть взяв на себе місію популяризації такого переходу, часто зустрічаючи опір, що іноді переростає й в суперечки. На жаль, в такій комунікації іноді не вистачає сильних аргументів та достовірних фактів, які б стали у нагоді та переконати візаві, пояснити чому розмовляти українською не тільки вкрай важливо, а й життєво необхідно в контексті національної безпеки в сучасних реаліях.

 

Задля сприяння поширенню в українському суспільстві відповіді на запитання “Чому важливо повертатись до української мови?” та донесення до українців історичної правди щодо мовного питання меценатська фундація OLOS за підтримки науковців Національного заповідника “Софія Київська” та Міністерства освіти і науки України створила науково-просвітницьке відео, що містить низку фактів про те, як нищили та принижували українську мову, як “спецоперація” по українському питанню триває вже понад 300 років, якою є справжня історія України. Відео надає ті самі аргументи, що допоможуть донести до цього часу російськомовним українцям важливість переходу на “соловʼїну”, мотивує глядача робити власні дослідження, зацікавлює історією тих, хто наразі не розуміє всієї глибини і сили впливу історії на свідомість людини.

 

 

 

Відео “Мовне питання” є меценатським проєктом з відродження української історії та культури, знайомства з “ДНК-кодом” української нації.

 

18-хвилинний ролик побудований у вигляді захоплюючої хронологічної стрічки, де крок за кроком автори пояснюють як почалася та як розвивалась культурна “спецоперація” по знищенню України.

 

Ідея відео про мовне питання в Україні виникла в діалозі з харківʼянином, підприємцем Дмитром Брезинським, який, маючи великі команди співробітників, зіштовхнувся зі спротивом персоналу щодо повернення до рідної мови в побутовому спілкуванні.

 

 

Тоді команда авторів відео зрозуміла, що наразі в мережі недостатньо вичерпного і легкого до сприйняття інфо-продукту, який мотивував би людину відмовлятись від російської мови.

 

“Ми бачимо, що Мовне Питання в Україні має дуже велику інерцію, і навіть частина людей, що відмовилась від “язика” на початку великої війни, зараз переживає відкат, – розповідає Дмитро Брезинський, ключовий меценат проєкту “Мовне питання”. – Бо це напруга, бо так швидше і легше. Але насправді – через те, що причина відмовитись була суто емоційною: ненавиджу росіян, не хочу бути як вони. Без розуміння історичного підґрунтя, справжньої історії української мови, з підсвідомою вірою у парадигму “українське = сільське”. Звісно, такий перехід був стихійним, і як показало життя – тимчасовим, тому що не вистачає компоненту “знаю, люблю і ціную українську”, а є лише “обурений і мщуся російській”. Друга мотивація створює напругу, від якої хочеться розслабитись рано чи пізно, а розслабитись – значить обрати легший варіант – повернутись до російської”.

 

 

Історичні матеріали, що містяться в відео, надані командою Меценатської фундації OLOS: засновницею Тетяною Троян та директором Ігорем Осипенко, дослідниками історії та активними амбасадорами української величі, в партнерстві з науковцями Національного заповідника “Софія Київська” та її очільницею Нелею Куковальською. Всі факти структуровані та перетворені в сценарій Анною Шулікою – OLOS-партнеркою з міста Дніпро та ентузіасткою українського відродження, яка виступила виконавчою продюсеркою проєкту.

 

“Стародавні графіті на стінах Софії Київської закарбували навіки свідчення того, що розмовною мовою історичного центру Руси-України була саме українська. Попри столітні намагання загарбників зробити нас німими, відняти нашу мову – вона вистояла. Вистояла, як вже тисячу років в Софії стоїть Богоматір-Оранта, Непорушна Стіна, символ української стійкості. Тому ми радо долучились до проєкту, покликаному висвітлити історію нашої мови та боротьби за неї багатьох поколінь українців”, – розповіла Неля Куковальська.

 

 

“Певним чином, наша країна стала жертвою спецоперації росії, яка триває кількасот років. І ця спецоперація значно більш витончена і ефективніша, ніж так звана СВО. Пропагандистські війни вдаються Московії значно краще. Ми хочемо надати українцям повноцінний аргумент в суперечці, де громадянин, що повернувся до “соловʼїної” хоче пояснити російськомовному, чому це важливо, – доповнює Дмитро Брезинський. – Бо знаємо з власного досвіду, що кожного разу аргументувати все своїми словами буває складно і часто не вистачає сил. Тож задача, яку ми перед собою поставили – зібрати в одному відео низку фактів про те, як українську мову нищили, принижували, якою є справжня історія України, а також мотивувати глядача робити власні дослідження, зацікавити історією тих, хто наразі не розуміє всієї глибини та сили впливу історії на свідомість людини”.

 

 

МФ OLOS – це спільнота, що відроджує та популяризує українську культуру та історію: видає книжки, відновлює історичні артефакти, проводить культурно-просвітницькі заходи для підприємців про Україну та українське.

 

Як повідомляла УМ, Мовний саботаж: чимало закладів в України досі не спромоглися перекласти вивіски українською.