Із «копійок» на «шаги»: УІНП підтримує ініціативу Нацбанку

16:25, 14.10.2024
Із «копійок» на «шаги»: УІНП підтримує ініціативу Нацбанку

Антон Дробович обома руками за повернення в обіг розмінної монеи під назвою «шаг». (Фото: Фейсбук Anton Drobovych)

Ініціативу Національного банку України (НБУ) змінити назву розмінної монети з "копійок" на "шаги". підтримує Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович.

 

Як інформує УМ, про це повіломив Дробович у Фейсбуці.

 

"З професійної та громадянської точки зору мені дуже подобається ідея Андрія Пишного та Національного банку України повернути в обіг розмінну монету під назвою "шаг". По-перше, це дійсно історично коректна назва, і монети з такою назвою вже не раз "ходили" на нашій території, зокрема й 100 років тому в Українській Народній Республіці. По-друге, це сприяє головній культурній настанові нашого часу - "Геть від Москви", - написав Дробович.

 

На його думку, це рішення матиме суттєвий культурний вплив на століття вперед.

 

"Справа в тому, що це зараз грошова політика в нас така, що скоро циркулюватимуть лише 50 шагів і далі вже гривні. Але через 20-30 років центробанк може обрати іншу політику, зробити деномінацію, і знову в курс буде такий, що повернуться монети номіналом в 1, 2, 5, 10 і т. д. Тому зробивши ці зміни зараз, ми вже назавжди чітко зафіксуємо всю лінійку власних грошових знаків", - наголосив голова УІНП.

 

 

Як повідомлялося, у вересні Національний банк України ініціював зміну назви розмінної монети з "копійок" на "шаги".

 

Згідно з результатами опитування, проведеного Rakuten Viber, більше ніж половина (57%) опитаних українців вважають зайвою заміну назви "копійка" на "шаг".

 

Як повідомляла УМ, Дерусифікація: Нацбанк перейменує копійку на шаг.