Рада узаконила заборону мобілізації чоловіків до 25 років з «білим квитком»

13:00, 09.10.2024
Рада узаконила заборону мобілізації чоловіків до 25 років з «білим квитком»

311 депутатів проголосували за усунення колізії щодо військовозобов’язаних віком 18-25 років (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №11379д, який звільняє від мобілізації чоловіків до 25 років, яких раніше було визнано обмежено придатними (наразі цей статус скасовано).

 

За це рішення проголосували 311 депутатів під час засідання парламенту в четвер.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють окремі нардепи у соцмережах.

 

Зокрема, депутатка Ірина Геращенко пояснила, що зараз існує «законодавча колізія» щодо військовозобов’язаних віком 18-25 років, яких визнали обмежено придатними.

 

Ці чоловіки перебувають на обліку військовозобов’язаних, а процедури їхнього переведення на облік призовників немає. Законопроєкт, за який проголосували, даватиме таким громадянам відстрочку від мобілізації.

 

Отже нині ж документ унеможливив мобілізацію осіб, молодших за 25 років, які не проходили військову службу чи військову кафедру, але були визнані "обмежено придатними" (до скасування цього статусу).

 

Водночас демобілізація обмежено придатних чоловіків віком 18-25 років поки не передбачена – цю норму Комітет з нацбезпеки виключив із законопроєкту напередодні.

 

Обранець від «Голосу» Ярослав Железняк розповів, що в залі засідань блокували трибуну з вимогою поставити закон про звільнення від мобілізації таких чоловіків на голосування в цілому. Однак, за його словами, фракція «Слуга Народу» виступила проти, тому перейшли до розгляду інших законів.

 

Згодом голова Верховної Ради Руслан Стефанчук пообіцяв зупинити мобілізацію людей віком 18-25 років за допомогою спеціального наказу, а командування Сухопутних військ ЗСУ навіть видало директиву, згідно з якою не можна призивати на службу чоловіків віком 18-25 років.

 

Нагадаємо, Генштаб ЗСУ не планує знижувати мобілізаційний вік. 

 

Як повідомляла "УМ", до Сил оборони рекрутується 6500 осіб щомісяця