ПАРЄ ухвалила першу резолюцію щодо зниклих безвісти, військовополонених та цивільних, які в полоні рф

21:23, 02.10.2024
ПАРЄ ухвалила першу резолюцію щодо зниклих безвісти, військовополонених та цивільних, які в полоні рф

Документ одноголосно підтримали всі 74 депутати, які були присутні в залі.

На осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі, 2 жовтня, ухвалено резолюцію, у якій Рада Європи вперше порушує питання звільнення та подальшої реабілітації українських полонених, а також вимагає від Росії дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права.

 

Як інформує УМ, про це повідомили світові ЗМІ..

 

Назва резолюції звучить так: "Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні внаслідок агресивної війни Російської Федерації проти України".

 

Документ одноголосно підтримали всі 74 депутати, які були присутні в залі. Резолюцію було подано за терміновою процедурою.

 

Зазначається, що Асамблея закликає Раду Європи забезпечити пріоритетність цієї теми в міжнародному політичному порядку денному всіх держав-членів, тиснути на РФ щодо належного поводження з полоненими, відповідно до міжнародного гуманітарного права, а також докласти зусиль до їх якнайшвидшого звільнення, соціально-медичної реабілітації та притягнення до відповідальності Російської Федерації.

 

"Асамблея заохочує до створення більш постійного механізму для обміну або звільнення українських військовополонених і цивільних осіб, які перебувають в Російській Федерації або на тимчасово окупованих територіях України, за активної участі Міжнародного комітету червоного хреста та інших відповідних зацікавлених сторін", - йдеться у резолюції.

 

Також ПАРЄ підтримує ідею обміну за формулою "всіх на всіх".

 

В ухваленій резолюції також зазначається, що "катування, які застосовує російська влада в Російській Федерації та на тимчасово окупованих територіях України, є широко розповсюдженими та систематичними".

 

Асамблея закликає Інтерпол, інші міжнародні організації та всі держави сприяти пошуку та переслідуванню воєнних злочинців.

 

Документ також нагадує Комітету міністрів РЄ, що "держави-партнери, включно з державами-членами Ради Європи, можуть запроваджувати пакети міжнародних цільових санкцій проти російських посадових осіб, відповідальних за незаконне позбавлення волі українських цивільних осіб".

 

ПАРЄ вважає, що "Рада Європи та її держави-члени могли б відіграти важливу роль у наданні експертної та фінансової підтримки реабілітації звільнених полонених, створивши спеціальну програму, яка могла б фінансуватись із заморожених активів РФ".

 

Також в ухваленій резолюції наводяться останні дані, згідно з якими станом на вересень 2024 року загалом 65 956 військовослужбовців та цивільних зареєстровані як зниклі безвісти або захоплені в полон Росією. З початку повномасштабного вторгнення лише 3 672 людини вдалося повернути з російського полону. Серед них третина вважалася в Україні зниклими безвісти, оскільки РФ, всупереч міжнародним зобов'язанням, не надавала інформації про них.

 

Як повідомляла УМ, ПАРЄ визнала злочином геноциду депортацію українських дітей до рф.