Звуки міста Марії: у Києві відбулися шість концертів маріупольського фестивалю Mariupol Classic

02.10.2024
Звуки міста Марії: у Києві відбулися шість концертів маріупольського фестивалю Mariupol Classic

Учасники фестивалю. (Фото надане організаторами.)

В останній день вересня у Києві завершився Mariupol Classic — єдиний фестиваль класичної музики, який існував у Донецькій області.
 
Він був заснований у 2018 році Маріупольською міською радою разом з департаментом культури міста майже одразу, як на музичній мапі України з’явилася нова концертна організація — Маріупольська камерна філармонія.
 
Через активну фазу війни та окупацію російськими військами Маріуполя у 2022 році життя фестивалю зупинилося. А тепер, після паузи, проєкт відродився. Але вже у Києві, де нині працює більшість митців міста Марії, як іще називають Маріуполь.
 
Концертні програми цьогорічного фестивалю готувала команда агенції UKR Artists. Та сама, яка спільно з культурною спільнотою Маріуполя впродовж 2019—2021 років створювала його там.
 
Хоча повномасштабна російсько-українська війна не дає можливостей проводити так само масштабний міжнародний проєкт, як до 2022 року. Однак він помітний на культурній мапі.
 
Сьомий Mariupol Classic проходив у київському Будинку архітектора, який нині став концертним майданчиком Маріупольської камерної філармонії. Упродовж 20 днів відбулися  6 концертів.
 
Відкривав фестиваль Національний камерний ансамбль «Київські солісти» з програмою «Від Вівальді до Маккартні». Її родзинкою стали твори прославленого британського гурту The Beatles і Пола Маккартні.
 
Відбувся концерт колективу, який був постійним учасником Mariupol Classic, — Київського квартету саксофоністів. Спеціально для фестивалю музиканти підготували справжній феєрверк із класики, джазу та латинських ритмів — Magic SAX.
 
Завсідники на сцену виходили разом із 10 саксофоністістами на чолі з віртуозом Олександром Рукомойниковим. Запрошений гість — перкусіоніст Олег Пахомов.
 
Зачаровувала відвідувачів хорова магія «Ореї».  А ще відбувся концерт творів відомого українського композитора Юрія Шевченка. Виконував їх Національний ансамбль солістів «Київська камерата».
 
Солісти — народна артистка України Богдана Півненко (скрипка) та ціла плеяда музикантів-віртуозів, лауреатів міжнародних конкурсів.
 
У концерті «Моє дитинство, вбите на війні» об’єдналися два найвідоміші дитячі колективи столиці України — хорова капела «Дзвіночок» та дівочий хор «Вогник».
 
За 2,5 року війни «Дзвіночок» та «Вогник» дали понад 150 концертів за межами України, привертаючи увагу до російсько-української війни.
 
Завершив Mariupol Classic-2024 виступ  оркестру «Ренесанс» Маріупольської камерної філармонії. Після тимчасової окупації приазовського міста музиканти на чолі з його засновником та незмінним керівником Василем Крячком знайшли прихисток у столиці України.
 
Для фестивалю музиканти підготували зворушливу програму під назвою «Місто Марії». Звучали, зокрема, «Реквієм-присвята місту Марії» Золтана Алмаші та Фантазія на теми пісень рок-гурту «Океан Ельзи» «Не твоя війна» в аранжуванні Богдани Фроляк.