Загибель чи поранення військових: КМУ спростив порядок виплати матеріальної допомоги

12:23, 25.09.2024
Загибель чи поранення військових: КМУ спростив порядок виплати матеріальної допомоги

Уряд спростив порядок виплати допомоги за загибель чи поранення військових.

Новий порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі або інвалідності деяких категорій військових відповідно за законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» затверджено Кабінетом міністрів України.

 

Як інформує УМ, відповідну постанову № 1090 опублікували на сайті уряду.

 

Для призначення і отримання одноразової грошової допомоги потрібно подати до Міністерства ветеранів заяву. Це можна зробити як у паперовій формі, так і через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (портал «Дія») або ж Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

 

Рішення про призначення та виплату одноразової грошової допомоги буде приймати Мінветеранів, а кошти одноразової грошової допомоги Мінветеранів переховуватиме на банківський рахунок одержувача.

 

Раніше одноразову грошову допомогу ухвалювала міжвідомча комісія, а кошти виплачували органи соціального захисту населення.

 

Грошову допомогу надаватимуть у випадках, якщо військові загинуть, їх визнають безвісно відсутніми або встановлять їхню інвалідність.

 

У випадку загибелі або визнання безвісно зниклими виплати родини отримуватимуть з дати смерті військового, що зазначена у свідоцтві про смерть, або з дати набрання законної сили рішенням суду про визнання особи безвісно відсутньою. Якщо йдеться про встановлення інвалідності — з дати, що зазначена в довідці медико-соціальної експертної комісії.

 

Суми виплат не змінилися. Одноразова грошова допомога в разі загибелі призначається та виплачується членам сімʼї загиблих військових у розмірі 750 прожиткових мінімумів станом на 1 січня календарного року, коли вони загинули. Зараз прожитковий мінімум становить 3 028 гривень — виплата становить 2 мільйони 271 тисяч гривень.

 

Сума одноразової грошової допомоги у випадку встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання залежить від групи інвалідності наступним чином:

 

І група — 400 прожиткових мінімумів (1 мільйон 211 тисяч гривень);

 

ІІ група — 300 прожиткових мінімумів (908 400 гривень);

 

ІІІ група — 250 прожиткових мінімумів (757 тисяч гривень).

 

Водночас залишається чинною постанова уряду № 168 від року про те, що родини всіх військовослужбовців, які загинули на війні під час захисту України, отримають виплати 15 мільйонів гривень.

 

Як повідомляла УМ, «Листи щастя»-2: КМУ виділив мільйони на розсилку поштою 900 тисяч повісток цьогоріч.