Роковини зникнення Ґонґадзе: у Києві відкрили Алею пам’яті, фото

20:28, 16.09.2024
Роковини зникнення Ґонґадзе: у Києві відкрили Алею пам’яті, фото

Меморіальна акція до роковин зникнення Ґонґадзе на Контрактовій площі Києва. (gongadzeprize.com.ua)

Тимчасову Алею пам’яті українського журналіста Георгія Ґонґадзе відкрили на Контрактовій площі столиці у понеділок, 16 вересня.

 

Рівно 24 роки тому Гію викрали у Києві, а потім вбили.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляється на сайті Премії імені Георгія Ґонґадзе.

 

За словами організаторів, Алея утворена з інформаційних банерів про життя і діяльність журналіста, та покликана показати внесок Ґонґадзе у розвиток громадянського суспільства.

 

«В умовах агресивних спроб росії вкотре привʼязатинас, українців, досебе, важливоповертатисянепростодовитоківісторії, адоконкретнихособистостей. Людей, якібулирушіямизміни, якісталипоштовхомдоісторичних змін. Георгій був саме таким», — зазначив програмний директор Премії Владислав Зінкевич.

 

 

Тоді як правозахисниця, представниця сім’ї Ґонґадзе Валентина Теличенко наголосила на акції, що досі невідомо всієї правди про замовлення вбивства журналіста, зокрема звідки взялись «плівки Мельниченка».

 

«Країна ніколи не побачила справжні записи, ані оригінальних носіїв. Суспільство не довідалося правди щодо замовників убивства. Той факт, що ми знаємо, — що Георгія власними руками вбив цілий генерал міліції Олексій Пукач і те, що він відбуває довічне покарання», — зауважила пані Теличенко.

 

 

Наприкінці учасники меморіальної акції вшанували памʼять Ґонґадзе, поклавши квіти до його могили на подвір’ї церкви Миколи Набережного на Подолі.

 

Переглянути експозицію можна перед «Києво-Могилянською академією» до 20:00 22 вересня.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року під час президентства Кучми, якого часто критикував.

 

У листопаді того самого року в лісі під Таращею Київської області виявили обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати Ґонґадзе.

 

Згідно з матеріалами справи, убивство у ніч проти 17 вересня скоїли співробітники міліції Микола Протасов, Олександр Попович, Валерій Костенко та Олексій Пукач.

 

У 2008 році двох обвинувачених — Костенка та Поповича — засудили до 12 років позбавлення волі, а Протасова — до 13. Останній помер у Менській колонії у квітні 2015 року.

 

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного позбавлення волі. Апеляційний суд залишив у силі вирок.