Дипломати G7 засудили Іран за надання балістичних ракет росії

11:40, 15.09.2024
Дипломати G7 засудили Іран за надання балістичних ракет росії

Міністри країн "Великої сімки" під час саміту. (x.com/G7)

Міністри закордонних справ країн G7 ("Великої сімки") засудили Іран за надання росії  балістичних ракет

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у спільній заяві міністрів, опублікованій на сайті уряду Італії.

 

Дану заяву підписали глави МЗС Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, США, Японії, а також високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель.

 

"Докази того, що Іран продовжує постачати зброю в росію, незважаючи на неодноразові міжнародні заклики зупинитися, являють собою подальшу ескалацію військової підтримки Іраном агресивної війни росії проти України.

 

росія використовувала іранське озброєння, таке як безпілотники, щоб вбивати українських мирних жителів і завдавати ударів по їхній критично важливій інфраструктурі. Агресія росії являє собою кричуще порушення міжнародного права, включно зі Статутом ООН",- йдеться у заяві.

 

Міністри країн "Великої сімки" також наголосили, що "Іран повинен негайно припинити будь-яку підтримку незаконної й невиправданої війни росії проти України та зупинити такі передачі балістичних ракет, безпілотних літальних апаратів і пов'язаних з ними технологій, які становлять пряму загрозу українському народу, а також європейській і міжнародній безпеці в цілому".

 

Дипломати G7 додали, що вони залишаються непохитними у своєму прагненні притягнути Іран до відповідальності за його "неприйнятну підтримку незаконної війни росії в Україні, яка ще більше підриває глобальну безпеку".

 

"Відповідно до наших попередніх заяв із цього приводу, ми вже відповідаємо новими і значними заходами",- зазначається у заяві.

 

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Іран передав росії свої балістичні ракети малої дальності.

 

Офіційний Київ висловив глибоке занепокоєння з цього приводу і закликав Тегеран утриматися від надання Москві будь-якого озброєння.

 

Як повідомляла «УМ», згодом у Ірані офіційно підтвердили, що передали свої балістичні ракети росії в обмін на сою та пшеницю.