У Румунії почали тренувати на F-16 українських пілотів

19:31, 12.09.2024
У Румунії почали тренувати на F-16 українських пілотів

F-16 в українському небі теж стане більше. (Фото Офісу президента)

Група українських пілотів почала навчатися управляти винищувачами F-16 у Румунії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров після телефонної розмови з колегою - міністром національної оборони Румунії  Анджелом Тилваром у четвер.

 

Ключовою темою розмови міністрів було "посилення захисту українського неба від російських ракет і дронів".

 

«Незабаром Україна отримає від румунських партнерів нову систему протиповітряної оборони Patriot.

 

F-16 в українському небі теж стане більше: група наших пілотів вже проходить підготовку в Румунії», – написав Умєров у соцмережах.

 

Міністр оборони подякував народу та уряду Румунії за підтримку і зміцнення нашої ППО, а також анонсував майбутній візит до Бухареста.

 

Водночас у Міноборони Румунії поінформували, що пан Тилвар "найрішучішим чином" засудив неспровоковану і незаконну російську агресію проти українського народу, зокрема напади на українське населення і цивільну інфраструктуру.

 

Сторони обговорили двосторонню співпрацю, військову підтримку з боку Румунії, зокрема підготовку українських пілотів на F-16.

 

Нагадаємо, в листопаді 2023 року на військово-повітряній базі Фетешті у Румунії відкрився Європейський навчальний центр F-16. У липні там пройшли навчання перші румунські пілоти.

 

Як повідомляла «УМ», на минулому тижні міністр оборони Канади Білл Блер повідомив, що група українських пілотів прибула на тренування за ввідною програмою для пілотів винищувачів (fighter-lead-in-training – FLIT).