Вода у річці Сейм на Сумщині поступово очищується

14:10, 11.09.2024
Вода у річці Сейм на Сумщині поступово очищується

Результати останніх досліджень показують поступове очищення річки від забруднень. (Фото МОЗ України)

Екологи Сумщини стверджують, що вода у річці Сейм поступово очищується.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб у середу. .

 

Зазначається, що згідно з останніми результатами досліджень, відзначається поступове покращення якості води у річці Сейм.

 

«Спеціалісти центру щоденно відстежують показники якості води у 8 контрольних точках біля населених пунктів об’єднаних територіальних громад Конотопського району. Загалом було відібрано 238 проб води», - йдеться у повідомленні.

 

Результати останніх досліджень показують поступове очищення річки від забруднень. Зокрема, вміст азоту амонійного, який і є одним з основних показників забруднення, значно зменшився. Також зник гнилісний запах, а колір води з темного змінився на світліший річковий.

 

Крім цього, збільшилася концентрація розчиненого кисню у воді, а вміст солей важких металів, таких як залізо та магній, знизився. Зменшився вміст бактерій, що свідчить про зниження бактеріального забруднення.

 

 

Збудників інфекційних хвороб не виявлено.

 

У центрі наголошують, що водозабір для побутових потреб з річки не здійснюється, тому забруднена вода не може потрапити до водопроводу.

 

Водопостачання населених пунктів області здійснюється з артезіанських свердловин. Щодо шахтових колодязів, які знаходяться за 100 м від водойми, лабораторних змін у них не виявлено.

 

Нагадаємо, станом на 10 вересня у відібраних пробах питної води поблизу Києва перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками не виявлено.

 

Як повідомляла «УМ», гендиректор «Київводоканалу» Олег Лисюк стверджує що існує два сценарії щодо потенційного забруднення Дніпра через забруднення притоки Десни.