Без поспіху: фон дер Ляєн відклала оголошення нового складу Єврокомісії

13:43, 10.09.2024
Без поспіху: фон дер Ляєн відклала оголошення нового складу Єврокомісії

Фон дер Ляєн відкладає відкриття нового складу Європейської комісії до наступного тижня (Фото з відкритих джерел)

Представлення широкому загалу 26 кандидатів на посади своїх єврокомісарів президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відклала до наступного тижня.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Politico з посиланням на джерела.

 

Спочатку очікували, що вранці 11 вересня команда фон дер Ляєн проведе зустріч з лідерами різних політичних фракцій Європейського парламенту, а потім публічно оголосить наступний склад колегії комісарів. Тепер ця зустріч перенесена на наступний тиждень, коли Європарламент засідатиме у Страсбурзі.

 

9 вересня Словенія висунула кандидатуру Марти Кос, що допоможе досягти мети фон дер Ляйєн щодо більш гендерно збалансованого складу Єврокомісії. Однак словенський парламент все ще має схвалити цю зміну, що відтерміновує оголошення.

 

Час оголошення в середу не був визначений остаточно. На початку тижня деякі європейські посадовці обговорювали, чи буде зустріч з політичними лідерами в парламенті просто обміном думками, чи збігатиметься з офіційним оголошенням про нову команду фон дер Ляєн.

 

Але поширеним припущенням було те, що фон дер Ляєн не пропустить дедлайн 11 вересня, оскільки це сприйняли б як ганьбу.

 

Очікування "зеленого світла" від словенського парламенту для нової кандидатки дає фон дер Ляєн більше часу для консультацій з європейськими столицями, її комісарами та іншими щодо розподілу найвищих посад у наступній виконавчій владі ЄС.

 

Нагадаємо, що раніше фон дер Ляєн звернулася до європейських столиць з проханням запропонувати кандидатури як чоловіків, так і жінок до її команди з 26 комісарів. Болгарія стала єдиною країною, яка виконала цю вимогу, після чого фон дер Ляєн чинила тиск на такі країни, як Словенія, щоб вони змінили свого кандидата.

 

Наступного тижня фон дер Ляєн зустрінеться з політичними лідерами Європарламенту, хоча точний день зустрічі ще не підтверджений. За словами двох високопосадовців з Європарламенту, це буде або у вівторок вранці, або в середу вранці в Страсбурзі.

 

За даними ЗМІ, представник Литви Андрюс Кубілюс, найімовірніше, обійме посаду комісара з питань безпеки, оборонної промисловості та космосу у новій Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

 

Представник Латвії Валдіс Домбровскіс буде призначений виконавчим віцепрезидентом з питань "розширення та реконструкції України".

 

Як повідомляла УМ, ЄС переказав Україні перший транш фінансової допомоги на 4,5 млрд євро.