Португалія передала Україні останній із обіцяних гелікоптерів Ка-32

12:47, 08.09.2024
Португалія передала Україні останній із обіцяних гелікоптерів Ка-32

Гелікоптери Ка-32 в розібраному вигляді були завантажені у вантажівки та відправлені до України з Понте-де-Сор у п’ятницю, 6 вересня. (Фото: міноборони португалії)

Останній із шести гелікоптерів Ка-32, які обіцяла надати ще у жовтні 2022 року, Португалія цього тижня передала Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомили видання Diário de Notícias та Sicnoticias..

 

 

Як заявили в Міністерстві оборони Португалії, шостий гелікоптер "Камов" вирушив до України в п’ятницю, 6 вересня.

 

Як відомо, про передання Києву шести гелікоптерів оголосила ще у жовтні 2022 року колишня міністерка оборони Португалії Елена Каррейрас. Їх ще у 2006 році придбало португальське Міністерство внутрішніх справ.

 

Каррейрас пояснювала, що після запровадження санкцій проти Росії країна не могла більше експлуатувати російські Ка-32, крім того, один із них унаслідок аварії зламався.

 

 

Але станом на листопад 2023-го гелікоптери ще перебували в Португалії. Як говорили тоді в Лісабоні, там чекали "вказівки від української сторони щодо наступних кроків, які необхідно зробити" в процесі передання.

 

Проблемні питання вдалось вирішити вже за нового уряду Португалії на чолі з Луїшем Монтенегру.

 

Нагадаємо, що Україна та Португалія у травні підписали безпекову угоду.

 

Крім того, португальський прем'єр Луїш Монтенегру на саміті НАТО у Вашингтоні в липні заявив, що Лісабон планує збільшити суму військової допомоги Україні цьогоріч до 220 млн євро.

 

Як повідомляла УМ, Україна має право бити по рф французькою зброєю.