Зеленський хоче домовитися з Байденом про далекобійну зброю на полях ООН

19:04, 07.09.2024
Зеленський хоче домовитися з Байденом про далекобійну зброю на полях ООН

Зеленський на полях форуму «Амброзетті» у Італії. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вважає, що у складному питанні дозволу на удари далекобійною зброєю вглиб рф важливо знайти «ключ хоча б до однієї країни, і тоді інші можуть підтягнутися».

 

За його словами, він працює зі світовими лідерами над дозволом на далекобійні удари по території росії і сподівається підсумувати результат цих перемовин із президентом США Джо Байденом на сесії Генасамблеї ООН у вересні.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав у інтерв'ю журналістам Єдиного телемарафону, під час візиту до Італії в суботу.

 

Зокрема, він зазначив, що під час зустрічі з прем'єркою Італії Джорджією Мелоні обговорював постачання Україні системи SAMP-T, і ця система "буде в Україні".

 

«Ми говоримо і працюємо, щоб наблизити цей день, він дуже наближається. Це позитив», - сказав Зеленський.

 

І додав, що з пані Мелоні також говорили про "далекобійну справедливість для України, і Італія є однією з тих країн, на які ми розраховуємо".

 

«Я зараз працював в цілому над цим проєктом. Тому я зустрічався з Остіном,  Пісторіусом, з Шольцем, розмовляв у ніч, коли їхав, з Макроном. І ось зустрівся з Джорджією Мелоні.

 

Якщо ситуація в країні дозволятиме мені виїхати в вересні на Генасамблею, будемо підсумовувати результат всіх цих зустрічей вже з президентом Байденом. Дуже сподіваюсь на результат», - сказав президент України.

 

 

Він визнав, що серед західних партнерів "поки що немає консенсусу" щодо використання далекобійної зброї по території РФ.

 

«Я пам'ятаю, як я працював над використанням відповідної зброї по території тимчасово окупованого Криму. Тоді також не було консенсусу. Але важливо знайти ключ хоча б до однієї країни, і тоді інші можуть підтягнутися. Розраховуємо на це», - додав Верховний Головнокомандувач.

 

Як повідомляла «УМ», глава Пентагону Ллойд Остін підбив підсумки «Рамштайну» та пояснив, чому наразі не йдеться про дозвіл США на удари далекобійною зброєю вглиб рф.

 

Тоді як президент Зеленський під час виступу на засіданні у форматі «Рамштайн» закликав партнерів зробити так, щоб «ця осінь стала часом падіння російської агресії».