Зеленський на «Рамштайн»: Покладемо край війні цієї осені

12:51, 06.09.2024
Зеленський на «Рамштайн»: Покладемо край війні цієї осені

Ллойд Остін і Володимир Зеленський під час засідання у форматі «Рамштайн». (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський особисто взяв участь у 24-му засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» 6 вересня.

 

Під час свого виступу він закликав партнерів зробити так, щоб «ця осінь стала часом падіння російської агресії, яка покладе край війні».

 

Як інформує Україна молода, виступ лави держави наводить Офіс президента.

 

Звертаючись до партнерів Зеленський зауважив, що «зараз у Покровську й Торецьку Донецької області особливо важливо відчути силу наших домовленостей».

 

А також підбив підсумки першого місяці операції Збройних сил на Курщині:

 

«Сьогодні рівно місяць від початку нашої операції в Курській області росії. Це прикордоння, з якого путін готувався поширити війну на українську територію. Він готувався почати новий наступ проти нашого міста Суми. Ми перегорнули гру і витискаємо війну на територію росії завдяки нашому контрнаступу».

 

На його думку, путін уже пролив стільки крові, що на її тлі спроби росії провести «червоні лінії» просто не спрацьовують. Тоді як українці «дійсно хочуть закінчити цю війну – хочуть миру».

 

«Це путін не хоче миру, і він одержимий територіальними завоюваннями. Йому потрібні наші міста або руїни, які від них залишаться. І саме тому нам потрібна сила. Ми повинні змусити росію шукати миру. Ми повинні змусити російські міста й навіть російських солдатів замислитися над тим, що їм потрібно – мир чи путін. І підштовхнути їх до вибору миру цілком реально», - заявив президент України.

 

 

І нагадав, що українське військо діє з мінімумом озброєння і потребує більше зброї, щоб вигнати російські війська зі своєї землі.

 

«Тут, у Рамштайні, є багато людей, які є справжніми воїнами. І кожен з вас розуміє, наскільки важливо для солдата знати, що фронт тримається не лише на вірності солдата своїй країні та присязі, але й на достатньому забезпеченні зброєю.

 

Саме тому важливо, щоб кожен пакет допомоги, який оголошується, оперативно потрапляв на поле бою – без жодних зволікань. Від цього залежить перебіг бойових дій на Донеччині. Якщо путін не матиме успіхів там, він не матиме успіхів ніде й ні в чому», - акцентував Зеленський і подякував за передані винищувачі F-16.

 

Глава держави не оминув проблемне питання далекобійності.

 

«Я радий, що тут представлені США, Велика Британія, Франція, Італія. Я хочу сказати це відкрито, щоб не було жодних спекуляцій. Завдяки нашій спільній відвазі ми здійснили дуже важливі операції, зокрема в Криму. Ці операції дозволили нам повернути безпеку в Чорне море і наш експорт продовольства.

 

Зараз ми чуємо, що ваша політика щодо далекобійності не змінилася, але ми бачимо зміни щодо ракет ATACMS, Storm Shadow і SCALP – дефіцит ракет і співпраці. І це стосується навіть нашої території, яку окупувала росія, включно з Кримом. Ми вважаємо такі кроки помилковими.

 

Ми повинні мати цей далекобійний потенціал не тільки щодо окупованої території України, а й щодо російської території, щоб росія була вмотивована шукати миру», - підкреслив президент наприкінці виступу перед партнерами.

 

Зеленський також запропонував інвестувати у виробництво української зброї, працювати над спільним виробництвом зброї.

 

«Це й безпілотники, і ракети, і інше озброєння, яке добре зарекомендувало себе в бою й може посилити ваших чоловіків і жінок у силах оборони після цієї війни. Для цього нам потрібне фінансування – ми готові швидко виробляти все, що допоможе нам закінчити цю війну, а саме – здійснити вирішальний тиск на росію заради справжнього миру.

 

Зробімо так, щоб ця осінь стала часом падіння російської агресії, яке покладе край війні та відновить надійний міжнародний безпековий порядок», - запропонував Верховний Головнокомандувач України.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прес-конференція Зеленського. Що ми не почули від президента