Ірландія оголосила про пакет допомоги Україні та її сусідам на 36 млн євро

12:13, 04.09.2024
Ірландія оголосила про пакет допомоги Україні та її сусідам на 36 млн євро

Ірландія оголосили про пакет допомоги Україні та її найближчим сусідам на суму 36 мільйонів євро

Про новий пакет допомоги для України та її сусідів в розмірі 36 мільйонів євро оголосили прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс та міністр закордонних справ і оборони Міхал Мартін.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті уряду Ірландії.

 

Як зазначається, цей пакет допомоги забезпечить необхідну гуманітарну допомогу, підтримає реабілітацію та можливу реконструкцію, а також сприятиме досягненню довгострокових цілей України, включаючи мир, стабільність та політичні прагнення.

 

«Через два з половиною роки після повномасштабного вторгнення Росії Україна продовжує стикатися з величезними викликами. Ми стали свідками надзвичайної стійкості, яку продемонстрував народ України перед обличчям цих викликів.

 

Така ж рішучість і наполегливість знадобляться для відбудови їхньої країни за підтримки міжнародних партнерів, включаючи Ірландію. Ми були однозначними і непохитними у нашій підтримці народу України, і це додаткове фінансування продовжує демонструвати цю прихильність», – заявив Гарріс.

 

Прем'єр зауважив, що на Саміті щодо миру в Україні він пообіцяв підтримку Ірландії у реінтеграції дітей, які були примусово депортовані до Росії, а тепер повернулися. «Цей пакет включає 2 млн євро на підтримку цієї мети у партнерстві з ЮНІСЕФ», - додав прем’єр.

 

За словами Мартіна, допомога Ірландії у 2024 році також буде спрямована на запобігання та реагування на сексуальне та гендерно зумовлене насильство, підтримку послуг з охорони материнства та відбудову житла для людей, які були змушені тікати від конфлікту і зараз живуть у колективних центрах.

 

«Це останнє оголошення про фінансування збільшить загальний обсяг фінансування Ірландії для України з лютого 2022 року до понад 380 мільйонів євро, включаючи приблизно 130 мільйонів євро на стабілізаційну та гуманітарну підтримку. Наша підтримка України є непохитною. Ірландія продовжуватиме стояти з народом України стільки, скільки буде необхідно», – сказав ірландський міністр.

 

Серед партнерів, яким буде надано підтримку, – Український гуманітарний фонд, який працює в усіх регіонах України, зокрема надає значне фінансування національним українським організаціям, а також УВКБ ООН, яке надає притулок і захист мільйонам переміщених осіб.

 

Фінансові зобов'язання перед Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) сприятимуть роботі над інфраструктурою охорони здоров'я та наданню підтримки вразливим жінкам. Ірландія також підтримає Червоний Хрест.

 

У заяві наголошується, що Ірландія також зробить внесок у спеціальну програму кризового фонду Світового банку для України та Молдови, спрямовану на задоволення нагальних потреб, а також у Фонд розвитку потенціалу України МВФ, який підтримує політику України та порядок денний реформ, включаючи вступ до ЄС.

 

Партнерство з Литвою передбачатиме будівництво бомбосховищ у школах України.

 

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс у середу, 4 вересня, прибув із візитом до Києва, де проведе двосторонню зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським.

 

Як повідомляла УМ, прем'єр Ірландії відвідав Ірпінь, Бучу та Бородянку.