Шостий пішов: міністр Кулеба подав у відставку

11:53, 04.09.2024
Шостий пішов: міністр Кулеба подав у відставку

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Заяву про відставку з посади подав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба –  це вже шостий урядовець, який з 4 вересня іде з посади.

 

Як інформує УМ, про це 4 вересня у Facebook повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

 

"До Верховної Ради України надійшла заява від Міністра закордонних справ України Кулеби Д.І. про відставку. Заяву буде розглянуто на одному з найближчих пленарних засідань", — написав він.

 

У фракції "Слуга народу" не афішуючи повідомили, що Кулебу, імовірно, замінить перший заступник голови МЗС Андрій Сибіга. Остаточне рішення ухвалять після засідання фракції, яке відбудеться сьогодні.

 

 

Дмитро Кулеба був призначений міністром 4 березня 2020 року.

 

До Верховної ради 3 вересня надійшли кілька заяв про відставку від:

 

міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна;

міністра юстиції Дениса Малюськи;

 

міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця;

голови Фонду державного майна Віталія Коваля;

 

віцепрем'єр-міністерки, міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної;

віцепрем’єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

 

За інсайдерськими даними, Стефанішину планують призначити міністеркою юстиції та віцепрем'єркою з євроінтеграції.

 

Спікер парламенту Руслан Стефанчук сказав, що всі заяви про відставки ВРУ розгляне на одному з найближчих пленарних засідань.

 

Камишін прокоментував, що продовжить працювати в оборонній сфері України, але в іншій ролі. Також за даними нардепа Ярослава Железняка, замість Стрільця Міндовкілля може очолити заступниця міністра з питань європейської інтеграції Світлана Гринчук.

 

Після цієї новини голова фракції "Слуга народу" у ВРУ Давид Арахамія анонсував, що більш як 50% штату уряду зазнають змін. "День звільнень", за словами Арахамії, пройде в середу, 4 вересня, а нових людей призначать 5 вересня.

 

Нагадаємо, що Дмитро Кулеба — дипломат. За час кар’єри працював аташе Служби головного юридичного радника МЗС України, третім секретарем управління юридичного забезпечення МЗС, третім і другим секретарем Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні (з питань ОБСЄ), першим секретарем, радником, начальником відділу департаменту секретаріату міністра закордонних справ України.

 

У 2013 році був радником віцепрем'єр-міністра України Костянтина Грищенка з гуманітарних питань. З 2013 року очолює Фонд культурної дипломатії UART.

 

У червні 2014 на запрошення міністра Павла Клімкіна повернувся на роботу в Міністерство закордонних справ на посаду посла з особливих доручень із питань стратегічних комунікацій.

 

9 квітня 2016 року був призначений постійним представником України в Раді Європи.

 

Щойно стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підтримав відставку міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

 

Як повідомляла УМ, Україну можуть запросити до НАТО до саміту у 2025 році вважає міністр закрдонних справ Дмитро Кулеба..