Археолог зі Львова Юрій Ревера поліг у бою за Україну

16:39, 30.08.2024
Археолог зі Львова Юрій Ревера поліг у бою за Україну

Воїн-археолог Юрій Ревера. (Фото: Рятівна археологічна служба)

Захисник зі Львова, співробітник Науково-дослідного центра «Рятівна археологічна служба» Юрій Ревера поліг за Україну на Донецькому напрямку.

 

Воїну-історику був 51 рік.

 

 Як інформує Україна молода, про це повідомили у Науково-дослідному центрі "Рятівна археологічна служба" 30 серпня.

 

Пан Ревера був активним учасником Революції Гідності. І хоч не мав військової освіти чи досвіду служби, не залишився осторонь і в 2022 році. З перших днів став до лав Львівської тероборони та Збройних сил України.

 

«Як оператор «пташок», ніс службу у найгарячіших місцях на лінії фронту…

 

Загинув на Донеччині 27 серпня 2024 року. Віддав своє життя за Незалежність України!», - йдеться у повідомленні.

 

Колектив Рятівної археологічної служби висловлює щирі співчуття рідним.

 

 

Археолог Юрій Ревера здобув вищу освіту у Львівському національному університеті імені Івана Франка на історичному факультеті за спеціальністю "Історія України" (1992-1998).

 

Історик за освітою і покликанням, Юрко став співробітником Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" Інституту археології Національної академії наук України у 2008 році й працював тут до початку повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року. Обіймав посади історика, археолога, молодшого наукового співробітника.

 

Володів ґрунтовними знаннями у сфері нумізматики, яка стала його головним покликанням впродовж останніх десятиліть. Через його руки пройшла не одна монета з досліджень Центру.

 

Мав хист і до археологічних досліджень – у складі експедицій брав участь у розкопках та розвідках чи не у всіх куточках України.

 

Наприклад, експедиція поблизу Рівного завершилася у переддень початку повномасштабного вторгнення рф, і, на жаль, стала останньою для здібного науковця, колеги, товариша, приятеля …

 

«Він був душею колективу, будь-якої компанії, життєлюбом і оптимістом, інколи – навіть авантюристом. Любив Карпати і добрий гумор.

 

Друзі і колеги жартівливо називали його – Граф Реверський, а побратими просто й поважно – «Граф», - задують про Героя колеги.

 

 

Як повідомляла "УМ", директор Менського краєзнавчого музею Віталій Крутий поліг у бою на Харківщині у травні.