Пожежа на ЗАЕС: радіаційна ситуація на території України стабільна

00:39, 12.08.2024
Пожежа на ЗАЕС: радіаційна ситуація на території України стабільна

Дим з градарні ЗАЕС: росіяни підпалили велику кількість шин. (Скріншот відео)

Радіаційна ситуація на території України є стабільною станом на 00.00 у понеділок, 12 серпня. Перевищень радіаційного фону внаслідок пожежі на ЗАЕС в Енергодарі не зафіксовано

 

Перед тим стало відомо, що росіяни влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ДСНС в ніч на понеділок.

 

«Радіонуклідів техногенного походження, що свідчать про порушення безпечного функціонування АЕС в Україні або транскордонне перенесення, не зафіксовано. Пости Укргідрометцентру поблизу ЗАЕС продовжують посилений моніторинг і оперативно відслідковують стан радіаційного фону», - йдеться в повідомленні.

 

Глава МВС Ігор Клименко повідомив, що здійснюється посилений моніторинг ситуації біля ЗАЕС: «Пости Укргідрометцентру, розташовані поблизу станції, працюють в оперативнорежимі, щоб забезпечити своєчасне відслідковування радіаційного фону».

 

Тоді як начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко першим поінформував, що за даними джерел з протилежного берегу, росіяни влаштували провокацію на окупованій Запорізькій АЕС - підпалили велику кількість автомобільних шин у градирні.

 

Також президент Володимир Зеленський заявив, що попри пожежу на окупованій Запорізькій АЕС показники щодо радіації в нормі.

 

«Наразі показники щодо радіації в нормі. Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу», - заявив глава держави.

 

І додав, що зараз Україна очікує реакції світу та МАГАТЕ на подію: «росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки».

 

 

Втім, реакція МАГАТЕ засвідчила, що її експерти послуговуються лише вигадками росіян.

 

"Експерти МАГАТЕ стали свідками сильного темного диму, що виходив з північної зони ЗАЕС після численних вибухів, які пролунали ввечері", - йдеться в заяві МАГАТЕ.

 

Зазначається, що команда отримала повідомлення від окупаційної адміністрації ЗАЕС про "ймовірну атаку безпілотника на одну з градирень, розташованих на майданчику".

 

"Про вплив на ядерну безпеку не повідомлялося", - поінформували в організації.

 

Як повідомляла "УМ", днями загарбники зареєстрували на території ЗАЕС новий підрозділ Росгвардії.