ВМС України знищили окуповану газову вишку у Чорному морі

15:22, 10.08.2024
ВМС України знищили окуповану газову вишку у Чорному морі

Газова платформа ще довго палала після удару. (Скріншот відео)

Військово-морські сили ЗСУ завдали влучних ударів по бурових газовидобувних платформах, що розташовані біля узбережжя окупованого Криму в Чорному морі.

 

Ці газові вишки були окуповані росіянами ще у 2014 році. Удар нанесено в ніч на 10 серпня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють активісти і журналісти у соцмережах в суботу.

 

Зокрема, український журналіст Андрій Цаплієнко зазначив, що йдеться про одну з газових вишок – або "Сиваш", або "Петро Годованець", які все ще контролюють російські збройні сили.

 

Тоді як активіст і волонтер Сергій Стерненко написав:

 

«Військово-морські сили розчищають Чорне море від російського непотребу! Цієї ночі вони завдали удару по одній із газових вишок у акваторії, де ворог розмістив технічне розвідувальне обладнання та тримав до 40 осіб особового складу. Тепер це підводні і одночасно підсмажені кацапи».

 

Станом на 13.00 суботи газова платформа ще палала.

 

«На озброєнні ВМС ЗСУ є морські дрони-близнюки Sea Baby з дальністю до 1000 км та бойовою частиною близько 900 кг, тож для росіян шансів вижити у Чорному морі залишиться усе менше», - вважає активіст.

 

ТГ-канал “Кримський вітер” пише, що їхня моніторингова група також зафіксувала нічну пожежу на атакованій вишці.

 

Нагадаємо, що «Петро Годованець» - це одна з так званих двох «вишок Бойка», які Україна закупила в компанії Keppel в 2012 році.

 

Інша, яка називається «Україна», а також платформа «Таврида» вітчизняного виробництва, були відбиті в росіян минулого року бійцями ГУР, «ДОЗОР» та інших підрозділів Сил оборони.

 

Платформи «Петро Годованець» та «Сиваш» досі використовувались росіянами для розвідувальних задач.

 

Як повідомляла «УМ», бійці спецпідрозділу ГУР «Group 13» за допомогою ударного морського дрона MAGURA V5 знищили чергове судно російських окупантів - швидкісний катер проекту КС 701 типу «Тунєц» у ніч на 9 серпня.