Україна вимагає заарештувати путіна в разі його приїзду на інавгурацію до Мексики

13:17, 08.08.2024
Україна вимагає заарештувати путіна в разі його приїзду на інавгурацію до Мексики

Новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум.

Новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум разом зі своєю командою почали надсилати запрошення президентам різних країн для участі у статусі спеціальних гостей на інавгурації 1 жовтня.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє видання El Universal.

 

Одне з офіційних запрошень надійшло лідеру рф володимиру путіну, яке йому надіслали через посольство Мексики в Росії.

 

Водночас лідерам Перу й Еквадору запрошення не прийшло, оскільки днями Шейнбаум повідомляла, що не згодна з їхньою політикою, яка обмежує відносини між Мексикою та цими країнами.

 

Також на інавгурацію запросили і президента України Володимира Зеленського.

 

Посольство України в Мехіко у Фейсбуці наголосило, що Мексика визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, а тому має виконати ордер на арешт Путіна, якщо той все-таки приїде. Країна ратифікувала Римський статут у 2005 році.

 

«Ми сподіваємося, що уряд Мексики, який має ордер на арешт Володимира Путіна, усвідомлює той факт, що він воєнний злочинець, підозрюваний у викраденні та насильницькому вивезенні українських дітей до Росії... Ми віримо, що уряд Мексики в будь-якому разі виконає міжнародний ордер на арешт, передавши Путіна судовому органу ООН у Гаазі», — заявили в посольстві.

 

Раніше російський лідер привітав Шейнбаум з обранням на пост президента Мексики. Путін зазначив, що Мексика є «традиційно дружнім партнером Росії в Латиноамериканському регіоні». Він сподівається, що його майбутній колега «сприятиме подальшому розвитку конструктивної співпраці» між двома країнами.

 

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей з окупованих територій України до РФ, що є воєнним злочином. Путін і Львова-Бєлова як офіційні підозрювані мають бути заарештовані в країнах, що ратифікували Римський статут. Тобто для них закриті 123 країн.

 

Путін після видачі ордеру виїздив лише в Білорусь, Киргизстан, Китай, КНДР і Казахстан, які статут не ратифікували. Видача ордеру від МКС в ідеалі має зробити путіна нерукоподатним.

 

Як повідомляла УМ, Штурм посольства: Мексика розриває дипломатичні відносини з Еквадором.