Росія закатувала 95% українських військовополонених – дані ООН

10:05, 08.08.2024
Росія закатувала 95% українських військовополонених – дані ООН

Країна-терорист росія скоює воєнні злочини щодо майже всіх українських військовополонених. (Фото з відкритих джерел)

У російських в'язницях практика тортур поширена і систематична.

 

Як інформує УМ, про це заявила глава Місії ООН із спостереження за дотриманням прав людини в Україні Даніель Белл, повідомили на сайті Інституту вивчення війни.

 

Росія закатувала 95 відсотків українських військовополонених, які утримуються у в'язницях. Також в ООН наголосили, що російська влада катує українських військовополонених, починаючи з їхніх перших допитів, і охарактеризувала російську практику тортур українських військовополонених як "широко поширену та систематичну".

 

Белл зазначила, що тортури українських військовополонених є воєнним злочином. Зокрема, тортури військовополоненого є порушенням статті 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

 

Крім того, заступник командира української бригади повідомив 7 серпня, що російська влада катувала і жорстоко вбила українського військовополоненого, який служив у його бригаді, у слідчому ізоляторі в Ростовській області.

 

В ISW заявили, що заяви Белл та попередні звіти Місії ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні щодо порушень Росією прав українських військовополонених відповідають давнім оцінкам щодо систематичних порушень Росією міжнародного права прав людини та гуманітарного права на окупованій території України та щодо українських військовополонених.

 

Нагадаємо, у російських військових та правоохоронців є один "найулюбленіший" вид тортур до полонених українців, і це – сексуальні злочини. Їх складно документувати з огляду на те, що багато постраждалих – чоловіки.

 

За даними ОГП, російські окупанти стратили щонайменше 61 українського військовополоненого. Усього встановлено 2200 потерпілих, які зазнали тортур і нелюдського поводження в російському полоні.

 

Як повідомляла УМ, в російському полоні зазнавали тортур 86% військових ЗСУ, котрих вдалося повернути.