У російському полоні зазнавали тортур 86% військових ЗСУ, котрих вдалося повернути — Лубінець

19.04.2023
У російському полоні зазнавали тортур 86% військових ЗСУ, котрих вдалося повернути — Лубінець

Великоднім назвали повернення 130 українських військових 16 квітня.

Операції з обміну полоненими до останнього тримають у секреті.

 

Не став винятком і Великодній обмін 16 квітня, коли було повернуто 130 українських військових: 92 військовослужбовці ЗСУ, 20 тероборонців, 11 нацгвардійців, троє прикордонників, по двоє — представників Військово-Морських сил і Державної спеціальної служби транспорту, котрі потрапили в полон на Бахмутському, Соледарському, Запорізькому та Херсонському напрямках. Зниклими безвісти вважалися 48 зі 130 звільнених захисників.


Під час попереднього обміну 10 квітня було повернуто з полону сотню українських бійців (зокрема, оборонців Маріуполя, «Азовсталі», Гостомеля), частина яких отримала серйозні поранення та захворювання.

 

Найбільший обмін, нагадаємо, відбувся 21 вересня минулого року: тоді з полону звільнили 215 захисників України (росії натомість віддали кума путіна віктора медведчука і 55 російських вояків).


Загалом від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну вдалося повернути додому 2 тисячі 235 військовополонених. У ГУР зауважили, що «зараз дуже багато деталей ми не можемо обговорювати, деталі будуть відомі згодом, уже після перемоги і після того, як останній полонений повернеться додому».


Із 24 лютого 2022 року Україна організувала процес обміну та поводження з військовополоненими в повній відповідності до норм міжнародного права. Вже навесні 2022 року оперативно було ухвалено всі необхідні закони, постанови, накази та запущено новий ефективний цивілізований державний механізм обміну та поводження з військовополоненими.


Минулоріч 11 березня було створено координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими при ГУР Міноборони, який координує діяльність понад десяти державних інституцій, що беруть участь у процесах обміну та поводження з військовополоненими. Варто наголосити, що в Україні створено умови для утримання військовополонених із дотриманням усіх вимог Женевських конвенцій.

 

Врегульована логістика військовополоненого ворога від моменту затримання до доставки в табір. У цьому процесі беруть участь кілька силових відомств, і ділянка відповідальності кожного закріплена нормативно.


Натомість росіяни утримують наших полонених у жахливих умовах. Ба більше, як стверджує засновник проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін, засновник групи ПВК «Вагнер» євгеній пригожин особисто наказав стратити близько 20 українських полонених і записувати все на камеру, а відео відправляти у внутрішній чат.


За інформацією уповноваженого ВРУ з прав людини Дмитра Лубінця, за останні дев’ять місяців офіс омбудсмана України отримав «кілька десятків» відео публічних страт українських військових російськими окупантами: «Це відрізання голови, відрізання статевих органів, відрізання вух, носа, кінцівок, фаланг на руках...».


Посадовець повідомив, що 86% українських військових, котрі повернулись із російського полону, заявили про зазнавання прямих фізичних тортур. Уповноважений наголосив, що Україна фіксує і накопичує інформацію про тортури, зокрема для Міжнародного кримінального суду.