Премʼєр Румунії бойкотуватиме церемонію закриття ігр через «засудження» гімнастки Барбосу

12:51, 07.08.2024
Премʼєр Румунії бойкотуватиме церемонію закриття ігр через «засудження» гімнастки Барбосу

Румунська гімнастка Ана Барбосу (прем'єр-міністр Румунії бойкотує церемонію закриття Олімпіади через "скандальну ситуацію" у рішенні зі спортивної гімнастики, адже вважає, що в румунської гімнастки нечесно забрали бронз)у (Фото: Associated Press.)

Премʼєр-міністр Румунії Марчел Чолаку заявив, що бойкотуватиме церемонію закриття Олімпійських ігор — 2024 в Парижі. Він заявляє, що румунську гімнастку Ану Барбосу нечесно позбавили бронзової медалі.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Associated Press.

 

У понеділок, 5 серпня, відбувався фінал змагань у вільних вправах серед жінок. Барбосу вже почала святкувати свою бронзу, коли тренери представниці США Джордан Чайлз подали апеляцію до суддів щодо її оцінки.

 

У результаті розслідування оцінка Чайлз виросла на 0,1 бала — цього було достатньо, щоб обігнати Барбосу та зайняти третє місце.

 

«Я вирішив не відвідувати церемонію закриття Олімпіади в Парижі після скандальної ситуації в гімнастиці, де з нашими спортсменами поводилися абсолютно нечесно. Відбирати медаль, зароблену чесною працею, на підставі апеляції... абсолютно неприпустимо!» — заявив Чолаку.

 

Чолаку пообіцяв, що Румунія вшанує як олімпійських медалісток Барбосу та іншу румунську гімнастку Сабріну Манека-Войнею, яка посіла пʼяте місце. Він зазначив, що їм виплатять призові.

 

Апеляція є нормальною практикою для змагань із гімнастики, коли спортсмени або їхні тренери просять суддів переглянути програму, щоб переконатися, що елементи оцінили правильно. Оцінку можна підвищити або зменшити на основі запиту.

 

Переглянуті результати гри Чайлз також відкинули Манеку-Войнею з четвертого на пʼяте місце.

 

Румунія протягом тривалого часу була «супердержавою в гімнастиці», однак цьогоріч румунські гімнастки повернулися на Олімпіаду після 12-річної перерви.

 

Як повідомляла УМ, Ігри нервів: знакові перемоги Олімпіади-2024 у Парижі для України.