Реформа митниці і боротьба з «сірими» ринками наповнять бюджет України – спецпредставниця Пріцкер

16:38, 30.07.2024
Реформа митниці і боротьба з «сірими» ринками наповнять бюджет України – спецпредставниця Пріцкер

Бріджит Брінк (ліворуч) та Пенні Пріцкер (в центрі) навчають українських урядовців, як наповнити бюджет. (facebook.com/dshmyhal)

Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер вважає, що для збільшення доходів уряду варто не збільшувати податки, а передусім зосередитися на реформі митниці та боротьбі з «сірими» ринками.

 

Як інформує Україна молода, про це вона сказала на брифінгу під час свого візиту до України, передає «Укрінформ» у вівтрок.

 

За її словами, Сполучені Штати заохочують уряд України збільшувати прибутки в першу чергу саме таким шляхом.

 

Спецпредставниця зауважила, що уряду України вирішувати, звідки брати доходи, вона ж із послом США Бріджит Брінк пропонувала зосередитися не на підвищенні податків, а на реформі митниці та боротьбі із сірими ринками.

 

 

На її думку, саме в цих сферах Україна могла б отримати доходи для держбюджету, однак досі цього не робить. Водночас на підвищенні податків пані Пріцкер радить не зосереджуватися.

 

Реформувати митницю вона пропонує шляхом цифровізації, яка б запобігала корупції. Тим часом на сірих ринках тютюнових та алкогольних виробів, а також електроніки є велике джерело прибутку, яке, на думку спецпредставниці США, могло б підвищити українські доходи.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Кабмін ініціював зміни до Податкового кодексу, щоб коштом податків отримати додаткові гроші, зокрема для фінансування оборонних видатків.

 

Тоді як голова Комітету ВР з питань бюджету Роксолана Підласа казала, що зміни до державного бюджету та податкові зміни мають ухвалити до вересня, інакше не можна буде виплатити грошове забезпечення військовослужбовцям.