Причетні до загибелі українських полонених: повідомлено про підозру ексочільникам «Оленівської колонії»

12:38, 29.07.2024
Причетні до загибелі українських полонених: повідомлено про підозру ексочільникам «Оленівської колонії»

На майдані Незалежності провели вечір-реквієм та відкрили виставку "Оленівка: квінтесенція жорстокості". (facebook.com/olenivka.community)

Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на двох воєнних злочинців рф, які причетні до масового вбивства українських військовополонених на тимчасово захопленій частині території Донеччини у липні 2022 року.

 

Як інформує УМ, про це 29 липня повідомили на сайті СБУ.

 

Мова йде про колаборанта Сергія Євсюкова – ексочільника так званої «Волноваської колонії днр» у селищі Оленівка та його колишнього першого заступника – колаборанта Дмитра Нейолова.

 

«За даними слідства, обидва фігуранти перебували на «посадах», коли в ніч на 29 липня рашисти влаштували вибухи на території окупаційної тюрми.

 

Тоді унаслідок вогневого ураження загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували у застінках. При цьому 9 із них - через ненадання їм невідкладної медичної допомоги. Майже 150 – отримали поранення.

 

Обидва фігуранти усвідомлювали про наслідки вибухів та кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медустанов.

 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Євсюкову та Нейолову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 (жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

У листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти «замінили на посадах». Наразі вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донеччини.

 

Тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати зловмисників за вчинені злочини проти українських воїнів.

 

Нагадаємо, у ніч на 29 липня 2022 року російські терористи влаштували термобаричний вибух на території виправної установи в Оленівці Донецької області, де утримувалися українські військовополонені.

 

Як повідомляла УМ,  рідні загиблих та постраждалих внаслідок теракту окупантів у Оленівській колонії два роки тому закликають Верховну Раду  заснувати день пам’яті.