Вбивство Фаріон: кілер стріляв із переробленого «спортивного» пістолета

12:27, 26.07.2024
Вбивство Фаріон: кілер стріляв із переробленого «спортивного» пістолета

Керівники правоохоронних органів на брифінгу по справі вбивства Фаріон. (Скриншот відео з брифінгу)

У справі вбивства екснардепа і мовознавиці Ірини Фаріон слідство вважає, що у жінку стріляли з відстані приблизно 1,5-2 м з переробленого пістолета, на місці події знайшли спортивну гільзу.

 

Як інформує УМ, про це було сказано 26 липня на спільному брифінгу правоохоронців у Львові.

 

"На думку слідства, вбивство відбулося з переробленого пістолета. Ми після того, як відкрили його телефон, бачимо, що запити були щодо переробленої зброї. Ми ще не можемо встановити щодо набоїв – де шукав, де брав, але є така от прив’язка – 18-річний хлопець цікавився відповідною зброєю, шукав, зокрема, стартовий пістолет. Як і панаму (шукав – УМ.)", - сказав один із представників правоохоронних органів:

 

 За словами глави МВС Ігоря Клименка, поліція виїхала на місце злочину зразу ж після отримання інформації про стрілянину, сам він також уже вночі був на місці скоєння злочину.

 

"Провели кілька слідчих експериментів щодо цього злочину – хто його скоїв, як його скоїв. Ми були на місці злочину, бачили, де лежало тіло, де був злочинець. За цей тиждень ми встановили все про життя цього підозрюваного. Ви знаєте його ім’я і прізвище, що він був затриманий. Колосальна робота проведена правоохоронними органами.

 

Знайдена куля. Куля 9 на 18. Гільза спортивна. Вона зараз на експертизі. Такі патрони закуповували у 2017-18 році в кількості 1 мільйон штук. Специфічна куля, не бойова. Маємо встановити, де вона була придбана. Можливо, на чорному ринку. Можливо, була придбана раніше", - зазначив міністр.

 

Пістолет наразі не знайшли.

 

Правоохоронці оприлюднили відео та фото з підозрюваним – його маршрутів пересування, даних про місце зупинки у Львові, даних з його мобільного телефону.

 

За словами Клименка, у пошуку допомогло фото свідка – жінка зробила знімок підозрілого хлопця в окулярах біля 6-го під’їзду будинку, де проживала Фаріон.

 

У поліції додали, що допитали 900 свідків, призначили 22 судові експертизи, відпрацювали понад 80 осіб зі схожою зовнішністю, проаналізували відео зі 170 камер спостереження. І підкреслили, що "встановлено, що саме ця особа вчинила злочин". 

 

Правоохоронці відслідкували, що хлопець змінив три місця проживання у Львові – про це свідчать записи з камер відеонагляду, документи від ріелторів, квитанції про сплату за оренду і дані з телефона затриманого. 

 

Також зафіксували, що підозрюваний заходив на Нову пошту, щоб забрати коробку. У коробці він переслав собі речі з Дніпра.

 

У СБУ повідомили, що вбивство відбулося за білим силікатним будинком. Камери зафіксували, як хлопець підходить до місця злочину за кілька секунд до вчинення вбивства.

 

Повідомляється, що в той момент Фаріон чекала на таксі, була розслабленою, не відчувала загрози. Злочинець до неї підійшов приблизно на 1,5-2 м.

 

Слідство встановило, що з місця події хлопець утік, а через 2 дні камери відеонагляду зафіксували на вокзалі – він виїжджав до Дніпра. Далі є відео з вокзалу у Дніпрі.

 

 

Затримали підозрюваного у Дніпрі, де він проживав з матір’ю. У його телефоні були скриншоти, фото Фаріон, інструкції КГБ, а в історії веб-перегляду були пошуки фотографій та інформації про інших політиків. Правоохоронці припускають, що хлопець, можливо, готував наступну операцію.

 

Також у телефоні знайшли щось на зразок "прощального листа" на випадок, якщо щось піде не так. Це був заготовлений варіант, хлопець його не відправив.

 

Нині прокуратура готує клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

 

Як повідомляла УМ, «Мова не дає стерти українців з лиця землі». У Львові попрощалися з відомою мовознавицею Іриною Фаріон.