«Мова не дає стерти українців з лиця землі»

24.07.2024
«Мова не дає стерти українців з лиця землі»

Прощання у Львові з Іриною Фаріон. (Фото з сайту BBC News Ukrainian.)

Чорна зловісна рука 19 липня цього року, підступно і цілеспрямовано, навічно зупинила націоналістично-творчу, науково-педагогічну життєдайність Ірини Фаріон.
 
Смертельний постріл у світлу праведну голову — це отруйний постріл в Україну, в українських національно свідомих елітаріїв, щоб зруйнувати українську національну єдність у боротьбі з рашистськими полчищами вбивць, грабіжників, ґвалтівників, терористів, руйнівників. 
 
Століттями шовіністичні покручі не лише морально і психічно, а й фізично вигублювали сотні видатних українців-державників. Згадаймо Симона Петлюру, Євгена Коновальця, Романа Шухевича, Степана Бандеру...
 
Геополітичне вбивство вченої, патріотки Ірини Фаріон поповнює пантеон національно одухотворених видатних особистостей України. 
 
Заціпеніння поволі відходить від мене. Здоровий глузд починає осмислювати суть геополітичного знищення доктора філологічних наук, професорки, видатної громадської діячки, вченої європейського і світового рівня, щедрої, милої, мудрої, ніжної матері й бабусі Ірини Дмитрівни Фаріон... Не уявляю, як будуть виростати без бабусі Ірини Евонька і Дмитрик, як житиме осиротіла Софія.
 
...Скорботна думка ятрить, що вже не почую в гуманітарно-інформаційному просторі інтелектуально розмаїтого, впевненого, розсудливого, емоційно гострого, заворожуючого доброчесністю українськоцентричного Слова Ірини Фаріон.
 
Національно свідомі очільники телерадіокомпаній мали би організувати систематичну трансляцію надзвичайно цікавих та суспільно актуальних програм володарки правдивої української історії Ірини Фаріон.
 
Епіграфом до кожного випуску — яких є сотні — мають бути її правдиві слова: «Імперія вважала ворогом будь-якого захисника мови і намагалася його фізично знищити. Бо очевидно, що саме мова не дає стерти українців з лиця землі».
 
Щоб українців не стерли з лиця землі новітні імперські асимілятори та їхні прислужники — «какаяразніци», ждуни, колаборанти, малороси, — талановита мовознавиця Ірина Фаріон категорично і жертовно на засадах Конституції України захищала та розвивала українську мову, справедливо вимагала, щоб українська мова — основа національної ідентичності — функціонувала у кожній клітині суспільного і державного організму України. 
 
Усвідомлена українськість Ірини Фаріон, її культурний націоналізм гуманістичного, європейського державотворчого характеру налякав московських імперіалістів, які розв’язали 28-му повномасштабну терористичну, геноцидну, руйнівну антиукраїнську війну, та кремлівських прислуг із п’ятої колони в Україні, тому їхні ідеологічні маніпулятори всіляко цькували, знеславлювали Ірину Фаріон... І — дозненавиділися.
 
Талановитий педагог Ірина Фаріон самовіддано, щиросердно працювала для сучасного і майбутнього розвою України у сузір’ї цивілізованих країн, для майбутніх поколінь українців. 
 
Народилася у Львові. У 1987 році закінчила філологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка. З 1991-го працювала у Національному університеті «Львівська політехніка». Має звання докторки філології.
 
Була засновницею та авторкою телевізійного проєкту «Ген українців» (2019–2023) на львівському телеканалі НТА. Окрім того, вона створила два YouTube-канали — Iryna Farion та Студія Фаріон, — де вела проєкти «ПротиАнглізм», «Політ­Огляд» та «Курси з культури української мови». Авторка 7 монографій, посібника, 3 монографій у співавторстві, понад 150 наукових статей та праць іншого характеру.
 
Вічна слава і вічна пам’ять незламній Великій Українці! 
 
Василь ЛИЗАНЧУК доктор філологічних наук, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка