На 2 млрд грн: Україна націоналізувала активи російського олігарха Кононова

16:27, 25.07.2024
На 2 млрд грн: Україна націоналізувала активи російського олігарха Кононова

Завдяки СБУ Україна націоналізувала активи ще одного російського олігарха на 2 млрд грн.

Вищий антикорупційний суд за матеріалами Служби безпеки задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі в дохід України ПрАТ «Вінницяпобутхім», яким володів олігарх з росії Віктор Кононов.

 

Як інформує УМ, про це 25 липня повідомили на сайті СБУ.

 

«Відповідно до матеріалів провадження на цьому підприємстві вироблялася косметична продукція та побутова хімія таких брендів як «Ушастый нянь», «Мистер чистер», «Sarma» і т.д.

 

Мова йде про передачу на користь держави 100% акцій компанії, а також усіх її банківських рахунків, промислових потужностей, транспорту та нерухомості.

 

Загальна вартість націоналізованих активів провідного виробника побутової хімії в Україні становить понад 2 млрд грн.», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Встановлено, що Кононов є гендиректором та одним з бенефіціарних власників підсанкційної компанії рф «Невская косметика», якій належали активи вінницького підприємства.

 

Сам російський мільярдер є публічним прихильником війни проти України та одним з ключових «донорів» бюджету країни-агресора.

 

Щоб приховати від націоналізації продукцію вінницької філії, топменеджмент компанії Кононова намагався вивезти її з України як гуманітарні вантажі.

 

Співробітники Служби безпеки своєчасно викрили оборудку і заблокували її у липні 2022 року.

 

Наразі триває розслідування, яке було розпочато за трьома статтями Кримінального кодексу України:

 

ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми);

ч. 1 ст. 388 (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації);

ч. 1 ст. 445 (незаконне використання символіки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала).

 

Як повідомляла УМ, Україна націоналізувала майно гауляйтера Балицького на 120 млн грн.