Рада розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП найближчим часом - Потураєв

18:20, 24.07.2024
Рада розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП найближчим часом - Потураєв

Московське попівство в Україні затято заперечує своє підпорядкування РПЦ. (facebook.com/Church.ua)

Голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, "слуга народу" Микита Потураєв запевняє, що законопроєкт про заборону УПЦ Московського патріархату нардепи розглянуть на наступному засіданні парламенту.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив у телемарафоні, передає Укрінформ в середу.

 

За його словами, це відбудеться орієнтовно в середині серпня.

 

При цьому, Потураєв назвав помилковим рішення погоджувальної ради не виносити цей законопроєкт до сесійної зали для голосування у другому читанні 23 липня через нібито недостатню кількість депутатських голосів для його ухвалення.

 

"На погоджувальній раді проголосували проти того, щоб законопроєкт було поставлено в порядок денний. Вони помилково вважали, що недостатньо буде голосів за цей законопроєкт. А цей законопроєкт настільки чутливий, що його треба ставити лише будучи абсолютно впевненим, що на нього вистачить голосів", - сказав нардеп.

 

За словами "слуги народу", згодом з'ясувалося, що голосів депутатів для ухвалення законопроєкту було цілком достатньо, але погоджувальна рада запланувала розгляд цього питання вже на наступне пленарне засідання.

 

"Якби ми голосували вчора, то точно було б 240 голосів у залі, а то й 250. А ми станом на ранок цього не знали. Погоджувальна рада ухвалила протокольне рішення, яке не можна змінити, що найближче пленарне засідання розпочнеться саме з цього законопроєкту. Наступне пленарне засідання відбудеться орієнтовно в середині серпня. І я впевнений, що ми проголосуємо цей законопроєкт в другому читанні й в цілому", - додав він.

 

Нагадаємо, 23 липня 2024 року нардепи блокували трибуну ВР через відмову внести в порядок денний питання про заборону УПЦ МП.

 

Уряд у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ (МП).

 

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року ухвалила в першому читанні цей законопроєкт. Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

 

Крім того, згідно із законопроєктом, діяльність релігійної організації може бути припинена в судовому порядку за зверненням уповноваженого центрального органу влади.

 

Як повідомляла «УМ», дві третини українців або 66% вважають, що діяльність УПЦ МП необхідно заборонити.