Нардепи заблокували трибуну: вимагають розглянути законопроект про заборону УПЦ МП

13:57, 23.07.2024
Нардепи заблокували трибуну: вимагають розглянути законопроект про заборону УПЦ МП

Трибуна заблокована. Подальші засідання Ради відмінили. Наступні за графіком в вже в серпні. (Фото: Телеграм Залізний нардеп)

Нардепи у Верховній Раді блокують трибуну парламенту через відмову внести в порядок денний питання про заборону УПЦ МП.

 

Як інформує УМ, про це 23тлипня повідомили депутати Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк у Telegram.

 

«Почалося блокування трибуни Ради. Депутати з плакатами проти московської церкви блокують трибуну Ради і просто зараз вимагають розгляду законопроєкту», – написав Гончаренко.

 

Лідер "ЄС" та п'ятий президент Петро Порошенко під час виступу у Раді навів одну із цитат очільника РПЦ Кирила.

 

"Когда россии противостоит весь англо-саксонский и западный мир, следует усилить поддержку российских военнослужащих, которые находятся на передовой, и каждый церковный приход рпц должен помогать тем, кто на линии огня. Ищите возможности, собирайте деньги, посылки, по возможности сами поезжайте". Я вибачаюсь за російську мову, але це дослівна цитата псевдопатріарха, генерала фсб гундяєва, який закликає вбивати українців", - сказав Порошенко.

 

"Які ще аргументи потрібні цьому залу, цій президії для того, щоб врешті-решт поставити і проголосувати церковний закон? Що заважає нам, парламенту країни, яка вже одинадцятий рік стікає кров’ю, півтора року тримати законодавчу ініціативу українського уряду, не нашу – наша була краща, блокуючи сьогодні розгляд цього питання? Це буде промовисте голосування і кожен українець зможе побачити політику "хто син його по духу, а хто по духу сучий син", - наголосив п’ятий президент.

 

Лідер "Європейської Солідарності" спростував тези пропаганди РФ, що проти заборони УПЦ МП в Україні виступають західні союзники.

 

"Це фейки, які розганяють за гроші москви фсб, "сук православних", Деркачів, нібито стверджуючи, що американці проти. Подивіться, будь ласка, виступ Майка Джонсона, який каже, що рпц – це удар в серце України. Хочу нагадати, що Томос, який я як Президент України мав честь отримати з рук Вселенського Патріарха, – одним з перших мене привітав Президент Сполучених Штатів Трамп. І не треба брехати – весь світ сьогодні разом з нами, з Україною", - сказав він.

 

П'ятий президент зазначив, що слово "заборона" у законопроєкті згадується лише щодо РПЦ.

 

"А от як росія забороняє, подивіться на останній храм ПЦУ, який знищений росією в Євпаторії. Подивіться на резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка визнає офіційно рпц інструментом російського впливу, пропаганди, який не має нічого спільного зі свободою віросповідання. А український філіал має визначитися: або він з Богом і Україною, або він з сатаною і росією. Вибір за ними. Вибір за вами", - підсумував він.

 

Як повідомляла УМ, Поклоніння кремлівському звіру: чому необхідно заборонити УПЦ МП.