ЄС надасть Україні 100 млн євро на реконструкцію системи передачі електроенергії

10:03, 19.07.2024
ЄС надасть Україні 100 млн євро на реконструкцію системи передачі електроенергії

Підписання важливого для україни договору. (Фото: сайт Міненерго)

У межах програми Ukraine Investment Facility (UIF), яка є частиною плану Ukraine Facility, Європейський Союз надасть 100 млн євро НЕК "Укренерго" для реконструкції системи передачі електроенергії.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Міністерства енергетики України.

 

Зазначається, що відповідні домовленості підписали 18 липня голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький та голова представництва KfW в Україні Лоренц Гесснер у присутності заступника міністра енергетики України Романа Андарака та координаторки проєктів з енергетики в Представництві ЄС в Україні Уляни Рудницької. Кошти будуть спрямовані на підтримку проєкту «Реконструкція та реабілітація інфраструктури передачі електроенергії України II».

 

"Проєктом, зокрема, передбачаються реконструкція, ремонт, реабілітація та заміна зруйнованих та/або пошкоджених частин української інфраструктури передачі електроенергії, обладнання, будівництво нових підстанцій та ліній електропередачі з використанням сучасних та енергоефективних технологій, а також заходи з фізичного захисту елементів електроенергетичної інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

 

У Міненерго також зауважили, що підписана угода є однією із перших, що підписані під егідою програми UIF, і є значним кроком в напрямку реконструкції української системи передачі електроенергії.

 

Додамо, що Україна також отримає 200 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на підтримку НАК “Нафтогаз України” у створенні стратегічних резервів природного газу і підтримку енергетичної безпеки.

 

Як повідомляла УМ, Міненерго спростувало чутки про експорт електроенергії.