Справа Червінського: нардепи фракції «ЄС» готові взяти розвідника на поруки

15:35, 11.07.2024
Справа Червінського: нардепи фракції «ЄС» готові взяти розвідника на поруки

Роман Червінський перебуває за гратами вже майже 450 діб. (Фото з відкритих джерел)

Всі 27 народних депутатів фракції «Європейська Солідарність» опублікували заяву, у якій висловилися про готовність взяти на поруки українського ексрозвідника Романа Червінського.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сайті «ЄС».

 

Обранці зазначають, що ганебне судилище над бойовим офіцером-розвідником триває вже 445 днів. Увесь цей час, з 23 квітня 2023 року Роман Червінський перебуває за ґратами.

 

«Йому обмежують контакти із зовнішнім світом, не надають вчасної, кваліфікованої медичної допомоги, не забезпечують належних умов утримання в СІЗО. Це вже вплинуло на здоров’я полковника Червінського.

 

В цей час корупціонерів та злодіїв відправляють під комфортний домашній арешт, або взагалі дозволяють у якості "покарання" мобілізуватися до лав Збройних Сил України», - йдеться у заяві.

 

У партії Порошенка вважають очевидним, що потенціал і фаховість професійного, досвідченого офіцера розвідки сьогодні потрібні Україні на фронті, для захисту національних інтересів країни.

 

«Але Офіс президента лякає сама думка про перебування Червінського на свободі. Бо офіцер володіє надто делікатною інформацією стосовно окремих осіб у владі і їх причетності до державної зради.

 

Звідси і політично вмотивована справа без доказів, яка супроводжується чисельними порушеннями прав людини під час утримання розвідника в СІЗО», - додають у «ЄС».

 

І акцентують, що Україна, яка отримала статус кандидата в члени ЄС, має неухильно дотримуватися верховенства права, відмовитися від політично вмотивованих справ.

 

Нагадаємо, у квітні 2023 СБУ повідомила про підозру Червінському у справі про обстріл окупантами аеродрому "Канатове" на Кіровоградщині. Його затримали на Тернопільщині.

 

Генерал-майор Віктор Ганущак розповів ЗМІ, що операцію на аеродромі "Канатове" було погоджено з вищим керівництвом ЗСУ. Проте суд відмовився заслухати Ганущака та не приймав докази на користь Червінського.

 

Роман Червінський був одним із розвідників, які у 2020 організовували операцію із затримання російських найманців з ПВК "Вагнер", виманюючи їх у Білорусь. Там найманці мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Кіровоградський районний суд продовжив строк тримання під вартою полковнику ССО Роману Червінському ще на 60 днів.