Полковник рф Панченко наказав ударити по музею Григорія Сковороди – СБУ

13:49, 04.07.2024
Полковник рф Панченко наказав ударити по музею Григорія Сковороди – СБУ

Панченко бере участь в організації та проведенні повітряних атак на цивільні об'єкти України. (Коллаж СБУ)

Слідчі СБУ повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни командиру 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу ЗС рф, полковнику Івану Панченку.

 

Саме цей підозрюваний наказав нанести авіаудар по музею Григорія Сковороди на Харківщині.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ в четвер.

 

Від початку повномасштабного вторгнення росії полковник Панченко бере участь в організації та проведенні повітряних атак на цивільні об'єкти України.

 

"На початку травня 2022 року Панченко віддав наказ на здійснення авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди на Харківщині.

 

Тоді окупанти задіяли багатоцільовий винищувач Су-35С, який випустив по меморіальному комплексу турбореактивну протикорабельну ракету типу Х-35", - йдеться в повідомленні спецслужби.

 

Внаслідок удару було пошкоджено будівлю музею, а працівника - тяжко поранено.

 

Наразі полковник продовжує командувати авіаційними ударами по різних регіонах України.

 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Панченку про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, віддані наказу про вчинення таких дій, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.).

 

Як повідомляла "УМ", раніше було оголошено підозру генералу Росгвардії Ігорю Семиляці за репресії на тимчасово окупованій частині Донеччини.