«Янголи» провели спецоперацію по евакуації українського морпіха

11:16, 04.07.2024
«Янголи» провели спецоперацію по евакуації українського морпіха

Загін спеціальної розвідки ВМС ЗС України "Янголи" провів багатоетапну спеціальну операцію по евакуації з тимчасово окупованої території України 29-річного морського піхотинця, який провів півтора року в російському полоні. (Фото: Фейсбук ВМС ЗС України (скриншот з відео))

Ііз російського полону загін спеціальної розвідки ВМС ЗСУ "Янголи" врятував 29-річного українського морського піхотинця. Для цього вони провели багатоетапну спеціальну операцію по евакуації з тимчасово окупованої території України.

 

Як інформує УМ, про це 4 липня повідомили в пресслужбі українських ВМС та у Фейсбуці на сторінці відомства.

 

Як зазначається, морпіх Олександр, виконуючи завдання, потрапив до російського полону, де провів близько півтора року.

 

За цей час він бачив тортури та знущання з українських полонених, а також сам ставав їхньою жертвою.

 

У ВМС розповіли, що після того, як захисник потрапив до полону, військовослужбовці Загону спеціальної розвідки ВМС ЗСУ "Янголи" "шукали варіанти, як повернути морпіха назад".

 

Для цього розробили багатоетапну операцію, у результаті якої Олександра успішно евакуювали з тимчасово окупованої території. З міркувань безпеки деталі операції не розкривають.

 

Звільнений морпіх зустрівся зі своєю мамою Ольгою, вчителькою української мови, в кабінеті командувача Військово-морських Сил віцеадмірала Олексія Неїжпапи, який особисто контролював проведення операції на всіх її етапах, зазначили в пресслужбі.

 

До останнього моменту я не могла повірити, що це все можливо. Рік тому, на день морської піхоти, "Янголи" приїхали і пообіцяли його повернути. Пройшов рік і Саша тепер вдома. Я досі не можу в це повірити. Дуже дякую хлопцям за те, що повернули мого сина, – розповіла мати Олександра.

 

Зазначається, що Олександр став 69-ю людиною, яку "Янголи" успішно евакуювали на підконтрольну Україні територію. Окрім безпосередньо евакуації з підконтрольних російським загарбникам земель, цей загін також виконує доволі широкий спектр завдань.

 

 

В командуванні ВМС додали, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сприяв проведенню даної операції.

 

Як повідомляла УМ, Багато важкопоранених та хворих: Україна повернула додому 90 військоволонених.Серед людей, які повернулись додому: воїни Нацгвардії, ВМС, армії, тероборонці, прикордонники. Також оборонці Маріуполя та ЧАЕС. Воїни, які перебували на Херсонському, Донецькому, Харківському, Запорізькому та Луганському напрямках.