Багато важкопоранених та хворих: Україна повернула додому 90 військоволонених, фото

09:49, 26.06.2024
Багато важкопоранених та хворих: Україна повернула додому 90 військоволонених, фото

Це був 53-й обмін військовополоненими. (Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.)

Обмін полоненими Україна вчергове провела з росією — додому повернулись 90 українців.

 

Як інформує УМ, про це повідомили Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та Володимир Зеленський у Телеграм.

 

Президент Володимир Зеленський повідомив, що обміняли воїнів Нацгвардії, Військово-морських сил, Сухопутних військ, тероборонівців і прикордонників. Серед них є захисники Маріуполя, Чорнобильської атомної електростанції, яких взяли в полон ще на початку вторгнення взимку 2022 року, а також військові, які воювали на Херсонському, Донецькому, Харківському, Запорізькому та Луганському напрямках.

 

 

Координаційний штаб уточнив, що повернулися 32 нацгвардійці, 18 прикордонників, 17 представників Військово-морських сил, 15 бійців ЗСУ та 8 тероборонівців. Серед них — 59 оборонців Маріуполя, з них 52 бійці, які вийшли з «Азовсталі». З полону визволили також 5 нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС.

 

 

Омбудсман Дмитро Лубінець зауважив, що це був 53-й обмін військовополоненими. На сьогодні вже вдалося повернути 3 300 українців.

 

У свою чергу представник ГУР МО Андрій Юсов додав, що серед наших захисників, які повернулися з полону, є важкопоранені та важкохворі.Наразі всім воїнам, яких повернули додому, надається вся необхідна допомога. Надалі на них чекає реабілітація.

 

 "Відверто - стан різний. Ви на кадрах могли бачили карети швидкої допомоги, як і раніше - і це означає, що, на жаль, є і важкопоранені і важкохворі. Стан різниться від місця перебування і умов утримання", - наголосив Андрій Юсов.

 

 

В обміні допомагали Обʼєднані Арабські Емірати.

 

Російська сторона теж отримала 90 своїх полонених.

 

 

Попередній обмін полоненими відбувся 31 травня. Тоді додому повернулися 75 українців.

 

Як повідомляла УМ, Папа готовий сприяти обміну полоненими між Україною та росією.