Добре живемо: Світовий банк перевів Україну до більш вищої категорії країн

13:22, 02.07.2024
Добре живемо: Світовий банк перевів Україну до більш вищої категорії країн

Світовий банк перевів Україну до категорії країн із доходами, вищими за середні (Фото: World Bank Blogs)

Україну Світовий банк перевів із категорії країн із нижчим за середній рівнем доходів до категорії з вищими за середні доходами у 2024-2025 фінансовому році.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у блозі Світового банку.

 

Яку зазначається, у 2022 році Україна мала дохід на душу населення на рівні 4 270 доларів, а в наступному році – вже 5 070 доларів.

 

«Зміна класифікації України в бік підвищення стала результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році) разом із постійним скороченням населення, яке зменшилося більш ніж на 15% після початку вторгнення Росії. Ці фактори були додатково посилені зростанням цін на товари та послуги, вироблені всередині країни, що призвело до значного зростання номінального валового національного доходу на душу населення на 18,5%. Незважаючи на те, що українська економіка значно постраждала від вторгнення Росії, реальне її зростання у 2023 році було зумовлене будівельною активністю (24,6%), що відображає значне збільшення інвестиційних витрат (52,9%), які підтримують зусилля України у відновленні після триваючих руйнувань», – йдеться у блозі.

 

Зазначається, що Світовий банк розподіляє світові економіки на чотири групи за доходами: низькі, нижчі за середні, вищі за середні та високі. Класифікації оновлюються щороку 1 липня на основі валового національного доходу (ВНД) на душу населення за попередній календарний рік.

 

Класифікація доходів Світового банку спрямована на відображення рівня розвитку країни, спираючись на ВНД на душу населення як загальнодоступний показник економічної спроможності.

 

Зазначається, що класифікація країн за категоріями доходів значно змінилася з кінця 1980-х років. У 1987 році 30% країн, що подали звіти, були класифіковані як країни з низьким рівнем доходу, а 25% – як країни з високим доходом. Вже у 2023 році кількість країн із низькими доходами знизилася до 12%, а категорія країн із високим рівнем доходу збільшилася до 40%.

 

Нагадаємо, що Світовий банк призначив Боба Сома регіональним директором у справах країн Східної Європи. Він здійснюватиме керівництво програмами банку в Україні та Молдові, починаючи з 1 липня.

 

Як повідомляла УМ, Світовий банк у поміч: Україна отримає допомогу для фермерів за екстреним проєктом.