Наріман Джелял та ще дев’ять українців звільнені з російського полону

01:51, 29.06.2024
Наріман Джелял та ще дев’ять українців звільнені з російського полону

Дмитро Лубінець з колегами під час процедури обміну. (facebook.com/office.ombudsman.ua)

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял та ще дев’ять цивільних українців звільнені з російського полону в ніч на суботу.

 

Окрім пана Джеляла, якого захопили у Криму ще у 2021 році, звільнено священників Української греко-католицької церкви, яких захопили в Бердянську за опір окупантам.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент України Володимир Зеленський у соцмережах

 

«Вдалося повернути з російського полону ще десятьох наших людей. Попри всі складнощі.

 

Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у 2021 році.

Олена Пех та Валерій Матюшенко – цивільні, які були в полоні ще з 2017-2018 років. Богдан Гелета та Іван Левицький – священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам.

І ще пʼятероцивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова. Усі вони вже звільнені та вдома – в Україні», - написав лава держави.

 

Про повернення повідомив також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та опублікував фото.

 

 У Координаційному штабі повідомили, що завершився 53-й обмін, який розпочався 25 червня з визволення 90 Захисників.

 

Там уточнили, що серед звільнених – двоє священників Української греко-католицької церкви Іван Левицький та Богдан Гелета, яких затримала окупаційна влада у Бердянську в листопаді 2022 року.

 

Також додому повертається мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пєх, яку окупанти з 2018 року тримали в ув’язненні. Ще одного політичного бранця Валерія Матюшенка затримали окупанти на Донеччині ще у липні 2017 року, згодом незаконно ув’язнили до 10 років позбавлення волі.

 

«Україні також вдалося повернути декількох цивільних громадян, незаконно затриманих та засуджених в Білорусі. Серед звільнених, зокрема, Микола Швець, якого білоруська влада звинуватила у підриві російського військового літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 на аеродромі в Мачулищах.

 

Звільнення цивільних українців відбулося за посередництва Святого Престолу», - йдеться у повідомленні Коорштабу.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світлини звільнених з полону бійців вразили українців