Зеленський обіцяє детальний план завершення війни до кінця 2024 року

17:49, 28.06.2024
Зеленський обіцяє детальний план завершення війни до кінця 2024 року

Володимир Зеленський і Наташа Пірц Мусар у Києві. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський запевняє, що Україна готує детальний план закінчення війни та презентує його всім партнерам вже до кінця цього року.

 

За його словами, найближчим часом буде представлено бачення щодо енергетики, продовольчої безпеки та обмінів.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив під час пресконференції із президенткою Словенії Наташею Пірц Мусар у Києві, передає Офіс президента 28  квітня.

 

«Дипломатичний шлях, обраний Україною, це наша ініціатива, тому що ми жертва у цій війні. Саміт миру пройшов і зараз ми детально працюємо над трьома планами: енергетика, продовольча безпека і обміни. Я впевнений, що ці питання ми вирішимо. Принаймні, ми підготуємо детальний план. Це буде найближчим часом», - наголосив президент.

 

Він запевнив, що для України «дуже важливо показати план закінчення війни, який буде підтриманий більшістю світу».

 

І відзначив, що не все залежить лише від України. "Тобто це дві паралельні речі: бути сильними на полі бою і розробити зрозумілий план, детальний план", - додав президент.

 

 

Водночас, президентка Словенії Наташа Пірц Мусар заявила, що лише Україна вирішуватиме, коли і за яких умов вести переговори з рф.

 

"Я дуже радію прогресу на першому Саміті миру в Швейцарії. Словенія брала там участь. І ми всі, хто брав участь у цій конференції, розуміємо, що ми захищаємо міжнародне право і Статут ООН. І ми погодилися з президентом (Зеленським. - Ред.), що немає політика, який не хотів би миру. Ми всі розуміємо ризики, але Україна - це та країна, яка має вирішувати, коли і за яких умов вона вестиме переговори. І тут ми на вашому боці", - пояснила лідерка Словенії.

 

І додала, що Україна у війні захищає не лише свої права, а й права всіх народів.

 

Також Наташа Пірц Мусар подякувала за те, що Україна першою прийшла на допомогу, коли дві третини Словенії опинилися під водою через масштабну повінь торік улітку.

 

Вона наголосила на підтримці України з боку Словенії та повідомила, що словенський уряд схвалив додаткові 5 млн євро на гуманітарні потреби нашої країни.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент Володимир Зеленський, Президент Європейської ради Шарль Мішель і Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підписали Спільні безпекові зобов’язання між Україною та ЄС у четвер.