У США помер український винахідник, пластун Любомир Романків

11:43, 28.06.2024
У США помер український винахідник, пластун Любомир Романків

Саме зусиллями Любомира Романківа в значній мірі український скаутинг став наймасовішим молодіжним рухом в Україні. (Фото: Фейсбук Юрій Юзич)

На 93-му році життя в ніч на п'ятницю, 28 червня, у США помер український науковець, винахідник та начальний пластун Любомир Романків. Він родом зі Львівщини.

 

Як інформує УМ, про це 28 червня повідомив пластовий і громадський діяч Юрій Юзич у Фейсбуці.

 

"Третій український Chief scout, який у 90-ті роки залучив та інвестував щонайменше 500 000 доларів в розвиток Пласту - українського скаутингу. Професіоналізувавши центральний офіс Пласту в Україні. Саме його зусиллями значною мірою український скаутинг став наймасовішим молодіжним рухом в Україні. Автор і співавтор більше як 65 патентів. Зокрема, саме він придумав, працюючи провідним інженером IBM, як записувати й зчитувати інформацію із жорстких дисків. Кожного разу, як включаємо компʼютер - починає працювати щонайменше 7 винаходів українця Романківа. Його імʼя занесене до галереї слави у США", - зазначив Юзич.

 

Романків народився у 1931 році на Львівщині. З 12 років став членом тогочасного таємного Пласту, який під нацистською окупацією діяв під легальною назвою "Виховні спільноти української молоді" (ВСУМ).

 

Після Другої світової війни продовжив своє пластування, вступивши у 1946 році до Пласту в баварському місті Берхтесгаден. Успішно пройшов усю юнацьку пластову освітню програму осягнувши ступінь пластуна-скоба.

 

Ще в Німеччині пройшов усі можливі тоді вишколи пластових виховників ‒ новацьких та юнацьких. А переїхавши до Канади, паралельно із будуванням своєї професійної карʼєри, став співорганізатором Пласту в Едмонтоні. Організував там курінь юнаків та новацьке гніздо.

 

Понад 10 років загалом присвятив виховній праці у Пласті, працюючи із дітьми безпосередньо (після переїзду до США у 1958-1961 роках був ще юнацьким виховником у Бостоні).

 

"Романків ‒ ініціатор придбання пластового дому в Едмонтоні та перших збірок коштів на цей будинок. Організатор багатьох пластових вишкільних таборів. Зрештою став одним із ключових лідерів Пласту в діаспорі. У 1990-х роках, як голова Головної пластової ради брав безпосередньо участь у перших чотирьох зʼїздах відродженого Пласту в Україні", - зазначає Юзич.

 

"Пластун зібрав кошти та особисто організовував делегацію України на світові джемборі в Голандії та Чілі ‒ де український контингент чи не вперше офіційно отримав статус не гостей, а повноцінних учасників. Одні лише Нідерланди потребували 45 000 доларів, які він і знайшов", - додає громадський діяч.

 

Також Романків - ініціатор та учасник першого Всеукраїнського скаутського джемборі, що відбувся на Закарпатті у 1996 році за участю делегацій багатьох скаутських організацій України і Європи. Саме Любомир вперше не лише теоретично поставив задачу розгортання Пласту по всій Україні, але організував системне фінансування цього проєкту у перші 5 років. Опісля цю ініціативу підхопив Богдан Гаврилишин, додав він.

 

Як повідомляла УМ, письменник і видавець Дмитро Капранов помер у віці 56 років.