«Файний Франко Ф'южн» звучатиме з оркестром у парку Шевченка у Києві

18:20, 27.06.2024
«Файний Франко Ф'южн» звучатиме з оркестром у парку Шевченка у Києві

Драйв проєкту «Файний Франко Ф'южн». (Фото Театру імені Франка)

У День Конституції України, 28 червня, у Києві відбудеться грандіозна подія - виступ концертного проєкту Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Файний Франко Ф'южн» у великому музичному форматі за участі Національного президентського оркестру.
 
Місце проведення – парк Шевченка, вхід вільний. На сцені зберуться понад 100 талановитих музикантів та артистів.
 
Що таке «Файний Франко Ф'южн»?  «Це етнічна музика України у автентичному та сучасному звучанні, а також авторські твори композиторів, які працюють у стилі народної музики, зокрема, авторки музики до вистави «Конотопська відьма» Сусанни Карпенко (її прекрасний голос ви також почуєте на власні вуха), а також Олександра Кохановського, Олеся Журавчака та Сафєта Джемалядінова», - ділиться інформацією  Ілля Фетисов, керівник ансамблю української автентичної музики «Божичі».
 
Взагалі, «Файний Франко Ф'южн» - це музичний екшн на одну дію, прем’єра якого відбулася у Національному драматичному театрі імені Івана Франка у Києві 24 листопада 2022 року. Це не просто концерт, а шалений музичний експеримент, де можливо все!
 
Шукаючи нові формати спілкування з глядачем,  театр не лише грає вистави, а й здійснює покази концертних програм, серед яких першою була — «Музи не мовчать». «Файний Франко Ф'южн» продовжив цю лінію мистецького пошуку театру і дарує глядачам яскраві емоції і чудову музику в несподіваному звучанні. За участі Національного президентського оркестру  28 червня, у День Конституції України – вперше!
 
 
                                                     Сценічне виконання музичного екшена на одну дію.
 
Театр так презентує свою постановку: «Сьогодні, як ніколи, ми прагнемо в повній мірі розкрити неймовірну красу нашої рідної української етніки як у її первісному автентичному звучанні, так і у світлі сучасних аранжувань та джазових імпровізацій. Переконані, що навіть найвибагливіший поціновувач музики знайде для себе перлини в нашому концерті.
 
В програмі: українські та кримськотатарські традиційні старовинні наспіви, авторські композиції на основі фольклорного мелосу Сергія Гданського, Олександра Кохановського, Сусанни Карпенко, Станіслава Мороза, джазові імпровізації на теми українських народних пісень».
 
Зазвичай у концерті співають «франківці»: заслужені артистки  Ксенія Баша і Віра Зіневич, заслужені артисти  Дмитро Чернов  та Іван Залуський (це його прізвищем називали економа у постановці Івана Уривського «Хазяїн» Театру на Подолі заміст того, що співпадає з президентським),  головний хормейстер Сусанна Карпенко, народна артистка  Тетяна Міхіна, народний артист  Олександр Форманчук,  Мальвіна Хачатрян, Роман Ясіновський, Анна Руденко. Режисер-постановник імпрези «Файний Франко Ф'южн» – Давид Петросян.
 
 
У концерті в театрі поєднуються джаз, рок-гурт, камерний ансамбль і вокалісти. 10 співаків створюють хороший вокальний баланс: 4 чоловічих голоси і 6 жіночих.  Половина учасників «Файний Франко Ф'южн» – артисти, які грають у виставі за новелами Василя Стефаника «Morituri te salutant» (інсценізація Дмитра Богомазова). 
 
Програма «Файний Франко Ф'южн»  динамічна, нагадує «конструктор» і до номерів щоразу щось  додається. Наприклад, на Різдво виконували колядки, потім замість них звучить  пісня про те, що скоро прийде весна, і т.д. Цікавинки найближчого показу – уже в п’ятницю.
 
Початок унікального концерту просто неба «Файний Франко Ф'южн» 28 червня - о 19.00.