Лідери України та ЄС підписали угоду про безпеку

17:45, 27.06.2024
Лідери України та ЄС підписали угоду про безпеку

Шарль Мішель, Володимир Зеленський і Урсула фон дер Ляєн під час підписання угоди. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський, Президент Європейської ради Шарль Мішель і Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підписали Спільні безпекові зобов’язання між Україною та ЄС у четвер.

 

Угоду про співпрацю у сфері безпеки було підписано під час саміту лідерів ЄС, що відбувається у Брюсселі 27-28 червня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента.

 

«Ці домовленості вперше закріплюють багатосторонні довгострокові зобов’язання всіх 27 держав – членів ЄС надавати Україні широку підтримку в усіх ключових сферах: військову, фінансову, гуманітарну та політичну допомогу впродовж десяти років.

 

Водночас у документі зафіксовані довгострокові зобов’язання щодо підтримки нашої країни до моменту вступу в ЄС, а також готовність Європейського Союзу й держав-членів підтримувати Україну на шляху до членства», - йдеться у повідомленні.

 

Уперше в документі, підписаному ЄС із третьою країною, передбачений відповідний консультаційний механізм у разі можливої майбутньої агресії (протягом 24 годин).

 

Документ про гарантії безпеки з Європейським Союзом став 18-м за рахунком, підписаним між Україною та її партнерами. Зокрема, раніше Україна вже підписала такі договори з Великою Британією, Канадою, США, Францією, Німеччиною, Латвією, Німеччиною та іншими державами.

 

Під час зустрічі Зеленський подякував Шарлю Мішелю та всім державам – членам ЄС за фактичний початок переговорів про вступ нашої держави до Євросоюзу та наголосив, що українці довго на це чекали.

 

 

«Україна готова пройти всі необхідні процедурні кроки, щоб у майбутньому стати повноправним членом Європейського Союзу», заявив президент.

 

І додав: «Усі: і цивільні, і, звичайно, наші герої на полі бою, – ви знаєте, як ми хочемо бути в ЄС. Зараз ми бачимо цей сильний історичний крок уперед. Звичайно, ми маємо працювати над наступними кроками. Ви завжди говорите, що ми занадто поспішаємо, але це необхідно».

 

Також глава держави подякував президенту Литви Гітанасу Науседі та прем'єр-міністерці Естонії Каї Каллас за укладення таких самих двосторонніх угод між країнами.

 

Тоді як президент Європейської ради запевнив, що ЄС і надалі підтримуватиме Україну, зокрема збільшуватиме військову та фінансову допомогу. Разом із партнерами по G7 вони працюють над передачею Україні додаткового пакета на 50 млрд євро.

 

«Це дійсно важливо, щоб дати сигнал, що ми не залякані Росією, що ми абсолютно мотивовані, рішучі. Тому що ми знаємо, що якщо українці борються, щоб захистити своє майбутнє, майбутнє своїх дітей, якщо ви боретеся, щоб захистити свою землю, ми також боремося, щоб захистити наші спільні цінності», – наголосив Шарль Мішель.

 

Як повідомляла «УМ», міжурядова конференція з питань української євроінтерграції з ЄС відбулася 25 червня.