Новітній корабель SpaceX спустить з орбіти Міжнародну космічну станцію в 2030 році

13:38, 27.06.2024
Новітній корабель SpaceX  спустить з орбіти Міжнародну космічну станцію в 2030 році

NASA обрало корабель для спуску з орбіти США на Міжнародну космічну станцію (Фото: Вікіпедія)

Для розробки апарата для контрольованого сходу з орбіти Міжнародної космічної станції NASA обрало компанію SpaceX. На це агентство виділить компанії Ілона Маска $843 мільйони.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в повідомленні на сайті NASA.

 

МКС запустили на орбіту у 1998 році. Це спільний проєкт 14 країн. Зараз у роботі станції беруть участь пʼять агентств — американське NASA, канадське CSA, європейське ESA, японське JAXA та «Роскосмос». Станцію експлуатуватимуть до 2030 року, а потім її мають знищити.

 

Після того як SpaceX створить апарат, він стане власністю NASA. Очікується, що він зруйнується разом із МКС під час контрольованого сходження з орбіти. Його головна мета — забезпечити, щоб станція зійшла з орбіти без загрози для населених районів.

 

Також у майбутньому NASA має намір окремо виділити гроші на послуги із запуску апарата — не уточнюється, отримає їх SpaceX чи інша компанія.

 

Поки про майбутній корабель SpaceX відомо дуже мало, пише TechCrunch. Однак він, імовірно, значно відрізнятиметься від капсули Dragon від SpaceX, що зараз доставляє вантажі та екіпаж на МКС.

 

МКС використовують з кінця 1998 року. У грудні 2021 року Адміністрація президента США Джо Байдена зобовʼязалася продовжити роботу Міжнародної космічної станції до 2030 року.

 

Як повідомляла УМ, Плідний не лише на космічній ниві: у Маска народилася дванадцята дитина.