До розгляду не дійшло: покарання режиму Януковича відкладається

26.06.2024
До розгляду не дійшло: покарання режиму Януковича відкладається

У Броварському міськрайонному суді на Київщині 24 червня відбулось підготовче засідання у справі насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року.
 
Заочно на лаві підсудних опинились експрезидент-утікач Віктор Янукович та силовий блок часів його правління, зокрема: Віталій Захарченко, Віктор Ратушняк, Олександр Якименко, Володимир Тоцький, Павло Лебедєв, Станіслав Шуляк, Валерій Мазан, Петро Федчук, Сергій Кусюк.
 
Їм інкримінують організацію та вчинення злочинів з 18-го по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи, організацію незаконного перешкоджання проведенню мітингів, демонстрацій, закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, перевищення працівниками правоохоронних органів та влади службових повноважень та організацію терористичного акту.
 
У процесі досудового засідання суд ухвалив показ відеотрансляції засідання та розглянув клопотання захисників про заміну на підставі зміни територіальної підсудності з міста Київ на Київську область. Однак до розгляду справи процес так і не дійшов.
 
За підсумками засідання судді Тетяна Василенко, Ігор Дутчак та призначена на посаду указом експрезидента Віктора Януковича Сіренко Наталія відклали розгляд досудового засідання на сьоме серпня у зв’язку з неявкою всіх учасників процесу. 
 
«Захисники підсудних не підтверджують свої клопотання про відкладення судового розгляду, зокрема захисник Лебедєва, адвокат Солодко, надав клопотання про перебування в закордонному відрядженні. Що це за відрядження? У якій справі? Дата засідання була визначена завчасно, тому, на мою думку, такі дії як мінімум потребують додаткової перевірки, щодо причин поважності неприбуття за викликом. За такого складу учасників кримінально-процесуальний закон не дозволяє продовжувати підготовче судове засідання, тому воно було відкладено», — прокоментував рішення суддів прокурор Денис Іванов.
 
«Сьогоднішнє засідання, окрім сумних вражень, нічого не принесло. Тільки вдумайтесь: навіть підготовче засідання переноситься на півтора місяця! Якщо узяти за аналогію перебіг даних засідань, то нам років сто не вистачить, щоб дійти до вироку. Ми маємо ідентичні розгляди справ у Святошинському та Дарницькому судах проти командира Харківського «Беркута» Лукаша та командира Львівського «Беркута» полковника Пацеляка. Протягом восьми років ми майже дійшли до фінішу, однак юридичне шахрайство, затягування та перенесення вироків призвели до закриття справи за терміном давності», — поділився думками активіст «Справ Майдану», постраждалий учасник Революції гідності Василь Пазеняк. 
 
Андрій ХОДЬКОВ