Врятовані життя: «шалімовці» провели успішні пересадки нирок, фото

17:07, 23.06.2024
Врятовані життя: «шалімовці» провели успішні пересадки нирок, фото

Під час однієї з операцій по пересадці нирок. (Фото: Фейсбук МОЗ)

Успішні операції по трансплантації нирок провели лікарі Інституту трансплантології імені Шалімова двом жінкам: 18-річній Наталії та 35-річній Юлії, які страждали серйозними захворюваннями нирок.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє МОЗ на своїй сторінці у Фейсбук.

 

«Наталі лише 18 років, в неї порушення роботи її нирок. Діагноз — хронічний гломерулонефрит та хронічна ниркова недостатність 4 стадії. Дівчина була змушена тричі на тиждень їздити по 170 км на гемодіаліз.

 

Єдиним шансом повернутися до звичного життя стала трансплантація нирки, а минулої суботи Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила, що їй підходить орган померлого донора.

 

 

Посмертним донором став 62-річний чоловік, якому констатували смерть мозку. Друга його нирка повернула до повноцінного життя 35-річну Юлію», — йдеться у повідомленні.

 

Як зазначають у відомстві, жінка з дитинства хворіє на цукровий діабет. У 26 років їй діагностували діабетичну нефропатію, останні кілька років вона проходила перитонеальний діаліз. Юлія — психологиня, яка через хворобу була змушена відмовитися від роботи і понад рік чекала на пересадку.

 

Обидві операції пройшли успішно, пацієнтки перебувають у процесі післяопераційної реабілітації.

 

 

Додамо, що наразі понад три тисячі українців очікують на трансплантацію органів. Органну трансплантацію в Україні у 2024 році проводять 36 медичних закладів.

 

Як повідомляла УМ, Унікальна операція: в Україні одночасно вперше пересадили легені та серце одному пацієнту.