Юна київська винахідниця створила новий захисний матеріал для військових

11:57, 23.06.2024
Юна київська винахідниця створила новий захисний матеріал для військових

Анастасії Мініцькій лише 17 років.

Унікальний захисний матеріал для ЗСУ винайшла київська школярка. За основу взяли пористий алюміній, раніше вже розроблений у КПІ для військових цілей, і далі почали його вдосконалювати.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє ТСН.

 

Анастасії Мініцькій всього 17 років. Дівчина почала цікавитися точними науками ще у 9 класі. Наступним кроком стало навчання у Київській малій академії наук, де дівчина обрала секцію матеріалознавства.

 

Вона випускниця київського технічного ліцею і вже займається винаходами – в одній з лабораторій КПІ. Разом зі своїм наставником дівчина вже може похвалитися досягненням – вона винайшла унікальний матеріал, який буде дуже корисним для військових.

 

Настя пояснює, що працює над матеріалом для захисних споруд, які можна було б швидко зібрати-розібрати, щоб вони були легкі та міцні водночас. За основу взяли пористий алюміній, раніше вже розроблений у КПІ для військових цілей, і далі почали його вдосконалювати.

 

“Коли оцей матеріал нам показали, його теж хотіли розроблювати як домфірующий елемент – він міг використовуватися при вибухах і все інше – він легкий і гарна міцність”, – пояснив завідувач навчально-наукової лабораторії кріогенної техніки фізико-математичного факультету НТУ Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського” Олег Козленко.

 

Наступним етапом у винахідників став підбір наповнювачів для покращення властивостей алюмінію. А саме – зробити його ще більш легким, пластичним, а головне – міцнішим та надійнішим. Щоб у разі удару його було складніше зруйнувати.

 

“Ми використовуємо пористий зразок алюмінію, який до цього отримували у лабораторії, вставляємо у камеру екструдера і далі засипаємо полімер у вигляді гранул, проходить крізь шнек, який як частинка, яка крутиться і створює тиск, під яким полімер проходить до камери, нагрівається і під тиском проходить крізь пористий зразок. І він отримує просочення, ми отримуємо ось такий от зразочок”, – каже дослідниця Анастасія Мініцька.

 

 За словами школярки, коли розміновують різні території, стикаються із вибухонебезпечними предметами і їх підривають, то цей матеріал може бути корисним, щоб забезпечити додатковий захист людям.  Тобто, якщо використовувати поверх бронежилетів, то це зможе значно зменшити травмування.

 

 Винахід, у створенні якого брала участь Анастасія, вже подали на патент. Дівчина мріє спробувати його у польових умовах. Якщо буде потрібно – то дослідники його потім допрацюють.

 

Як повідомляла УМ, студент КПІ здобув «золото» на науковому конкурсі у Мексиці за винахід нафтового адсорбенту.